Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.08.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno 1 421 uzorak, od čega su 423 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Kantonu 10.

 Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona od Korona virusa testirano 10061 osoba od kojih je 5049 pozitivno  (4767 osoba je izliječeno, 154 osobe preminule), a aktivno je 130 osoba.

 Bosansko-podrinjski kanton 

Dana 03.08.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 18 osoba. Prema rezultatima testiranja 6 osoba je pozitivno na COVID-19. Zaključno sa 03.08.2022.godine, aktivno je zaraženo 52 osoba, oporavljeno je 4027 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Kanton 10

Dana 03.08.2022.godine, testirane su 4 osobe  na COVID-19. Nakon testiranja nije bilo pozitivnih osoba.

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

 Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervencijue na gašenju požara u mjestima Krnjeuša gdje je gorjela trava.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Polje, gdje je gorjela trava.

Posavski kanton

Grad Orašje. Akcija gašenja požara na gradskoj deponiji koja je počela 23.07. 2022. godine još uvijek nije stavljena pod nadzor u cijelosti, veliki dio je saniran, a gori na još jednom djelu.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:50 do 15:05 sati, u ulici Kraljice Katarine, gdje je gorio šaht,

– od 19:57 do 21:15 sati, u Kosoru, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 07:10 do 15:20 sati, ispomoć Neumu (tri vatrogasca i jedno vozilo).

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju  na gašenju požara u mjestu Dretelj, gdje je gorjela trava i rastinje.

Grad Konjic. Požar na Borcima i dalje je aktivan. Vatra je zahvatila  mladu borovu šumu. Od noćas ponovo gori šuma u  Glavatičevu. Na ovim  lokacijama teren je miniran.

Za sada nije potreban angažman helikoptera OS BiH.

 Općina Neum. Situacija na požarištu u općini Neum  je teška. Sve raspoloživo ljudstvo i tehnika su na terenu. Sudjeluju i lokalni dobrovoljci. Trenutno nema vatrogasaca iz susjednih općina. Gori šire područje planine Žaba, te teren između sela Zelenikovac, Žukovice i Drijen. Trenutno nije ugroženo stanovništvo i objekti. Situaciju pogoršavaju vjetar i nepristupačnost  terena. Promet zasad nije obustavljen. Očekuje se pomoć helikoptera OS BiH. I dalje postoji potreba za kanaderom.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica Općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 17:30 do 19:30 sati, u mjstu Jakliči, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara u Vidovu Polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Zapadnohercegovački kanton

 Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara i to:

– požar od 15:15 do 21:10 sati, u mjestu Grabovo Vrelo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, opožareno je cca 4.000 m² površine,

– požar od 20:55 do 21:20 sati, u mjestu Gornji Radišići, gdje je gorjela divlja deponija otpada.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervencije na gašenju požara i to:

– požar od 11:00 do 12:15 sati, u Grudama put za Posušje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje i napušteni vinograd. Opožareno je cca 2.000 m² površine,

– požar od 12:15 do 18:30 sati, požar u Drinovcima na lokalitetu Draga, gdje je gorjela  šuma, trava i nisko rastinje i napušteni vinogradi. Opožareno je cca 30.000 m² površine.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u elektro kabla u krugu osnovne škole M.M. Bašeskija. Požar je ugašen.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara  suhe trave i niskog rastinja u mjestu Radakovo. Požar je ugašen.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva općine Busovača, imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Kaćuni, gdje je gorjela slastičarna, te jednu intervenciju u mjestu Strane, gdje je gorio optpad. Požari su ugašeni.

Tuzlanski kanton

 Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Breške, gdje je gorjela šuma.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Porebrice, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Špionica, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara   niskog rastinja na lokalitetu sportskog aerodroma u Donjim Raincima i naselju Brezik.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su tri manje intervencije i to: jednu na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru i jednu tehničku intervenciju.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje cijele Bosne i Hercegovine zbog visokih temperatura zraka.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR