Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.04.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u mjestu Vranjska.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja u mjestu Čizmići.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja u mjestu Ćejvani.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je  intervenciju na gašenju požara od 09:45 do 10:40 sati u Raštanima, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:00 do18:30 sati u Čapljini, u ulici Metkovaćka, gdje je gorjela kapina i trava,

– od 20:00 do 20:15 sati u Adi, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 22:10 do 22:25 sati u Adi, gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je  intervenciju na gašenju požara od 16:45 do 18:15 sati na lokalitetu Čalića, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je  intervenciju na gašenju požara od 20:50 do 01:30 sati u mjestu Grušća, gdje je gorjela šuma. U požaru je izgorjelo oko 2 ha šume.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 21:00 do 22:30 sati na lokalitetu Poplat, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je  intervenciju na gašenju požara od 19:20 do 21:30 sati na lokalitetu Papratnice, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor/Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 12:00 do 14:45 sati između sela Ustirama i Kućani, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u MZ Grivice. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u naselju Donja Međeđa. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je tri intervencije na gašenju požara: nisko rastinje u naselju Duboštica, nisko rastinje i šuma u naselju Puračić i šumski požar u naselju Stupari. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Sapna. Dobrovoljno vatogasno društvo Teočak, sa uposlenicima Civilne zaštite općine Sapna, uposlenicima šumarije i mještanima, imalo je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na površini od 30 ha u naselju Rastošnica. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzla imala je tri intervencije na gašenju požara: nisko rastinje u ul. Fočanska i naselju Vilušići, te drveni stub el. instalacija u naselju  Šićki Brod. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, u saradnji sa vatrogasnom jedinicom RMU Đurđevik i vatrogasnom jedinicom aerodroma Dubrave, imala je intervenciju na gašenju deponije otpadnog materijala u krugu kasarne Dubrave. Požar je lokalizovan i ugašen.

Osim toga, Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je i intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Dubrave. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju niskog rastinja u naselju Krč.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja u mjestu Džebe-Davulije.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja u naselju Haljinići.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervencije na gašenju trave i niskog rastinja u naseljima Radovlje i Podvinci, kao i intervenciju na gašenju hambara kod Željezničke stanice.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je dvije intervencije na gašenju požara u mjestu Čifluk, gdje je gorjela štala. Prouzrokovana je materijalna šteta, a povrijeđenih nije bilo.

Svi požari su ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 18:28 do 20:15 sati na lokalitetu Tribistovo (Triskavac), gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 1,5 duluma. Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travik imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gornje Putićevo, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Vatrogasna jedinica općine Gornji Vakuf-Uskoplje imala je intervenciju na gašenju požara u blizina Osnovne škole Gornji Vakuf, gdje je gorjela suha trava. Požar je ugašen.

Općina Bugojno. Vatrogasno društvo općine Bugojno imalo je intervenciju na gašenju požara preko puta centra „BINGO”, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 13 manjih intervencija i to: 12 intervencija na gašenju niskog rastinja i jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila.

 

Kanton 10

Općina Drvar. Na području sela Ljeskovica, mjesna zajednica Prekaja, došlo je do požara u kojem je gorjela trava i nisko rastinje.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od Regionalnog ureda BH MAC-a Bihać da je u mjestu Žegar pronađena protivtenkovska mina.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava:

– u mjestu Solakovići, općina Busovača, pronađeno nepoznato ubojno sredstvo,

– u mjestu Slimena, općina Travnik, pronađeno nepoznato ubojno sredstvo – više komada,

– u mjestu Kasapovići, općina Novi Travnik, pronađena granata.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Kanton 10

Općina Drvar. Jučer, u popodnevnim satima, Policijskoj stanici Drvar prijavljen je nestanak ženske osobe sa psihičkim smetnjama, koja je dana, 31.03.2019.godine, na lokaciji Mrđe-Prekaja otišla od ovaca i nije se vratila. Jutros je organizovana potraga u kojoj su učestvovali policajci PS Drvar i članovi Lovačkog društva „Lovac“.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za područje zapadne Bosne, dok je na području Hercegovine, centralne i istočne Bosne, kao i na jugozapadu Bosne na snazi žuti meteolalarm, zbog očekivanih  udara vjetra južnog smjera brzine do 70 km/h.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE