Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.04.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencije na gašenju požara: šume, dimnjaka i niskog rastinja.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most  imala je intervenciju na gašenju požara šupe sa drvima.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je  intervenciju na gašenju požara u mjestima: Mozoljice, Južnom logiru  i putu za Čutluk, gdje je gorjelo rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gabela polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine  Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Masale, gdje je gorio dimnjak.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine  Lukavac imala je intervencije na gašenju požara i to:

– požar niskog rastinja u naselju Potočari (opožareno cca 3 dunuma),

– požar niskog rastinja u naselju Hrvati (opožareno cca 1,5 dunuma).

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine  Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Gornji Moranjci, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine  Živinice imala je intervencije na gašenju požara i to:

– požar niskog rastinja u naselju Grgići,

– požar niskog rastinja u naselju Đuvelija,

– požar niskog rastinja i rubova šume  u naselju Brgule.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara i to:

– požar u mjestu Raspotočje, gdje je gorjela suha trava i niskog rastinje,

– požar u mjestu Nemila, lokalitet Oglavak, gdje je gorio elektro stub,

– požar u ,,Arcelor Mittalu“, gdje je došlo do požara na gumenoj traci.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju šumskog požara  u mjestu Brezovo polje, s obzirom da je teren  miniran gašenje je otežano tako da je od strane uposlenika ŠPD ZDK uvedeno  dežurstvo gdje se vrši nadzor nad požarištem. Požar je još uvijek aktivan.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Biljačić, gdje je gorjelo nisko rastinje. 

Zapadnohercegovački kanton 

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica opčine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Turčinovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od cca 5.000 m2 

Srednjobosanski kanton

 Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Vitez imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Zaselje, gdje je gorio dio šume i vočnjaka,

– DVD Stari Vitez imali su jednu intervenciju na gašenju požara u mjestu Kruščica, gdje je gorjela šuma. Požari su  ugašeni.

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Vatrogasana jedinica općine Gornji Vakuf – Uskoplje imala je intervencije na gašenju požara i to:

– požar na gradskoj deponiji,

– požar u naselju Ploće, gdje je gorjela suha trava. Požari su ugašeni.  

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Glavice, gdje je gorjela šupa sa drvima. 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 15 intervencija od čega 1 veću intervenciju, 12 na gašenju trave i niskog rastinja, i po jednu na gašenju kontejnera sa otpadom i gašenje zapaljenog dimnjaka na stambenom objektu.

Veća intervencija bila je sinoć u 22:21 sati, u ulici Đulagina br.12, na Baščaršiji . Požar je izbio na krovu ugostiteljskog objekta (ćevabdžinica). Požar je lokalizovan u 23:23 sati, a likvidiran u 01:10 sati. U gašenju požara je učestvovalo 28 vatrogasaca ( 5 ekipa iz PVJ i jedna ekipa DVD Vratnik). Pričinjena je veća materijalna šteta, a povrijeđenih osoba nije bilo.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od  Policijske stanice Velika Kladuša da su u mjestu Dolovi, pronađene dvije ručne bombe.

 O S T A L O 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za područje Hercegovačkoneretvanskog kantona, zbog očekivanih kišnih padavina 40 i 60 l/m2, lokalno i do 80 l/m2, dok je za područe: Unsko-sanskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo na snazi Žuto upozorenje zbog očekivanog jakog udara juga od 40 do 50 km/h.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE