Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.02.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

 

Općina Velelika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Okići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara  u mjestu Rujnica, gdje je gorjelo nisko rastinje, te dva šumska požara u mjestima Tirići i Ćoralići.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Begići, gdje je gorjelo niskog rastinja i šuma.

Hercegovačkoneretvanski kanton

 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju  od 15:45 do 16:50 sati, na Karaotoku, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

 

Tuzlanski kanton

 

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bistarac, gdje je gorio  privatni stambeni  objekat.  Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

 

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali je veću intervenciju na gašenju požara dana 03.02.2020.godine, u 22:50 sati, u ulici Suada Hasanovića br.35 (općina Vogošća) gdje su gorjeli  pomoćni objekti (šupe). Požar je ugašen. Na gašenju požara učestvovalo je 9 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica.

Također, imali su sedam  manjih intervencija i to: tri na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju otpada u kontejneru, jednu na gašenju automobila i dvije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

Srednjo-bosanski kanton

 

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imala je intervenciju na gašenju požara u gradskom području, gdje je gorjela trava i otpad u kontejneru, te u naselju Vesela, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požari su ugašeni.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u gradskom području, gdje je gorio stan. Požar je ugašen.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Kanton Sarajevo

Dana, 03.02.2020. godine, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo ukinulo je danas epizodu „Pripravnost“ i u zoni C koja obuhvata područje općine Ilijaš, zbog značajnog pada koncentracija zagađujućih čestica u zraku.

 

 UNIŠTAVANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Cazin,Novo Sarajevo,Bihać,Ljubuški i grad Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 83 eksplozivna sredstva i 145 komada municije.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za područje zapadne Bosne i istočne Hercegovine gdje se očekuje jak udar vjetra između 50 – 70 km/h, a u planinskim područjima i do 100 km/h.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE