Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.01.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo pored niza manjih intervencija imala je veću intervenciju na gašenju napuštenog objekta.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica Travnik imala je intervencije:

– na lokaciji Gornja Bojna, Travnik, gdje su gorjele stvari u kući, usljed ispadanja žara iz dimnjaka. Intervenija uspješno završena,

– na lokaciji Dolina panjeva, Babanovac, gdje su gorjeli apartmani i krovna konstrukcija. U gašenju požara učestvovali i pripadnici DVD-e Stari Vitez, PVJ-a Novi Travnik, te pripadnici GSS-a. Požar ugašen,

– na lokaciji Dolina panjeva, Babanovac. Ponovno se aktivirao požar na istom objektu koji nije bio jakog intenziteta. Požar je u potpunosti ugašen.  

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. Na lokalitetu sela Solakovići, MZ Ljubina, pronađeno je ubojno sredstvo, MRUD.

Općina Vogošća. U Policijsku stanicu Vogošća donesena je jedna ručna bomba.

Informacije o pronađenim ubojnim sredstvima su prenesene Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

PROHODNOST PUTEVA

Unsko-sanski kanton

Magistralni i regionalni putevi na području Kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja.Jak vjetar mjestimično stvara sniježne nanose na putnom pravcu Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac.

Grad Bihać. Visina snijega je 27 cm.

Sanski Most. Visina snijega 37 cm.

Tuzlanski kanton

Zbog sniježnih padavina u protekla 24 sata, saobraćaj na području Tuzlanskog kantona odvija se otežano. Svi magistralni i regionalni putevi su prohodni. Ekipe zimskih službi su na terenu i rade na čišćenju snijega. Nema zametenih i neprohodnih puteva. Visina sniježnog pokrivača u visinskim zonama je i do 50 cm.

Grad Tuzla. Visina sniježnog pokrivača iznosi 30 cm.

Zeničko-dobojski kanton

Snijeg koji je padao za sada nije prouzrokovao veće poteškoće i zastoje u odvijanju saobraćaja na glavnim saobraćajnicama. Na svim lokalnim putevima saobraća se otežano zbog zadržavanja snijega na kolovozima. Registrovana su kašnjenja kao i ne saobraćanje autobuskog saobraćaja prema destinacijama lokalnog karaktera na višim planinskim predjelima, zbog zadržavanja snijega na kolovozima kao i niskih temperatura, oko -11 stepeni.

Visina sniježnog pokrivača u gradskim područjima je 20-40-tak cm, a u višim brdsko-planinskim predjelima i do 50 cm.

Bosansko-podrinjski kanton

Visina snijega iznosi od 5 cm u nižim, do 25 cm u višim područjima BPK-a Goražde. Svi putni pravci na području kantona su prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano zbog poledice po kolovozu.

Srednjobosanski kanton

Promet se odvija sporo i otežano zbog utabanog snijega na saobraćajnicama.                                              

Hercegovačko-neretvanski kanton

Na većini saobraćajnica u Hercegovini kolnici su mokri i skliski.

Kanton Sarajevo

Prema podacima iz KJKP Rad, saobraćajnice 1. i 2. prioriteta na području 4 gradske općine, za koje je ovo preduzeće zaduženo, su očišćene od snijega i leda. Na terenu je 48 vozila koje rade na čišćenju preostalih saobraćajnica trećeg prioriteta i 140 radnika na ručnom čišćenju pločnika, mostova i stubišta. Čiščenje saobraćajnica trećeg prioriteta je otežano, zbog nepropisno parkiranih automobila.

Prema podacima iz općinskih operativnih centara civilne zaštite, iz općina koje ne pripadaju Gradu Sarajevo, sve lokalne saobraćajnice su prohodne.

Prema podacima iz KJKP „GRAS“ i preduzeća „Centrotrans“ gradski saobraćaj se odvija otežano u padinskim dijelovim grada, a nekoliko minibuskih linija privremeno nije u funkciji zbog kvara na vozilima. Sve linije gradskog saobraćaja koje održava preduzeće „Centrotrans“ su u funkciji.

Kanton 10.

Na području Kantona 10., ceste su zaleđene, saobraćaj se odvija usporeno. Ekipe zimske službe redovno vrše čišćenje i posipanje saobraćajnica.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE