Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.06.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Agencija za vodno područje rijeke Save

Informacija o stanju vodostaja na vodnom području rijeke Save u FBiH:

Rast vodostaja bilježi se na rijeci Sani (područje Ključa i Sanskog Mosta) i rijeci Spreči nizvodno od akumulacije Modrac, a što je posljedica i konstantno pojačanog pražnjenja akumulacije Modrac. Trenutno se na ostalim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH bilježi stagnacija i blago opadanje vodostaja.

Imajući u vidu trenutne meteorološke prognoze koje predviđaju padavine tokom ovog kao i sutrašnjeg dana sugeriše se na povećan oprez zbog mogućeg plavljenja naročito uz bujične vodotoke.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,39 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 13 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 55,3 m3/s.

Grad Gračanica.  Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac izmjeren jutros u 07:00 sati iznosi 402 cm i ima trend opadanja. (na 300 cm preduzimaju se redovne mjere odbrane od poplava). Rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta. Ekipe Službe CZ jutros su obišle teren i pretpostavka je da su štete na poljoprivrednim usjevima velike.

Izvještaji sa terena govore da su ugrožena dva stambena objekta u Lohinji i desetak vikendica u Sprečkom polju.

U toku jučerašnjeg dana bila je angažovana mehanizacija na čišćenju poplavljenih dvorišta, objekata, osposobljavanju lokalnih putnih komunikacija i mostova u Gračanici, MZ Donja Orahovica i MZ Miričina.

Općina Doboj Istok. Rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 150 ha zemljišta uz rijeku Spreču. Lokalni vodotoci su se povukli u svoja korita.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce.Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je 4 tehničke intervencije na lokalitetima Beščeluci, Dom kajakaša, Kruščica i Carevo polje zbog prodora  vode u obiteljske kuće.

Prema izvještajima nadležnih službi  nema novih informacija o mogućim izlijevanjima na području Kantona.

 

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Dobrovoljno vatrogasno društvo „Tarčin“, imalo je intervenciju na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija u ul. Igmanska br.16, gdje je voda u podrumske prostorije ušla zbog kišnih padavina.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          610 cm (pripremno stanje), jučer 530 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          490 cm (normalno stanje), jučer 382 cm,

–   Orašje ——————————————         705 cm (normalno stanje), jučer 582  cm.

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 65 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  67 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu jutros u 08:00 sati iznosio je 248 cm, jučer je iznosio 201 cm, (kritična tačka je 380 cm).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:00 sati  67 cm 160 cm
Mostar 07:00 sati  332 cm 850 cm
Čapljina 07:00 sati -122 cm 200 cm
Trebižat Humac 07:00 sati  220 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:00 sati  108 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati  74 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati     157 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 07:00 sati 85 cm 130 cm

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros je iznosio 220 cm (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 214 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je normalan.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju zapaljene plinske boce u mjestu Novo naselje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje  intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu na gašenju zapaljenog automobila.

 

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je od 09:50 do 13:30 sati tehničku intervenciju na pružanju pomoći ženskoj osobi koja je, zbog nepažnje, upala u čatrnju. Unesrećena je izvađena živa ali pothlađena.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Gradska služba civilne zaštite Tuzla zaprimila je prijavu o postojanju dva manja klizišta na poljoprivrednom zemljištu u naselju Dragunja Donja.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 02.06.2019 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna: Doboj Istok. Kvalitet zraka za dan 02.06.2019 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Živinice.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općine Ključ i Bosanski Petrovac. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm zbog očekivanih grmljavinskih procesa za područje cijele BiH.

  

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE