Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.06.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 67 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  76 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu jutros u 08:00 sati iznosio je 201 cm, jučer je iznosio 169 cm, (kritična tačka je 380 cm).

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati.

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-             530 (pripremno stanje)

–   Bosanski Šamac —————————-             382 (normalno stanje)

–   Orašje ——————————————            582  (normalno sanje).

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Jučer u toku dana na području općine Travnik, usljed obilne   kiše došlo je izlijevanja rijeke Lašve i potoka, gdje je u Novj Biloj, Dolac na Lašvi i Donje Putičevo  poplavljeno nekoliko kuća i pomoćnih objekata. Danas se voda povukla u većni navedenih lokacija.

Općina Busovača. U općini Busovača srušen je stari željeznički most na rijeci Lašvi.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:00 sati      71 cm 160 cm
Mostar 06:15 sati    370 cm 850 cm
Čapljina 06:15 sati   -105 cm 200 cm
Trebižat Humac 06:30 sati    214 cm 280 cm
Krupa Dračevo 06:15 sati    131 cm 300 cm
Bregava Stolac 06:00 sati      77 cm 110 cm
Buna Buna 06:00 sati    172 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 06:00 sati    103 cm 130 cm

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,26 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 77 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 75,4 m3/s. 

Općina Čelić. Općinski načelnik Čelića je na sjednici održanoj 01.06. u 14 sati, na prijedlog Općinskog štaba CZ donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane kišnim padavinama i poplavom.

U toku jučerašnjeg dana iz korita su se izlile rijeke Šibošnica i Gnjica te drugi lokalni vodotoci koji su  uzrokovali poplave u više naselja na općini Čelić. U toku jučerašnjeg dana poplavljeno je oko 40 stambenih te stotinjak pomoćnih objekata, te velika površina poljoprivrednog zemljišta sa zasadima jagoda i drugih poljoprivrednih kultura.  Najteža situacija je na prostoru MZ Čelić, Ratkovići, Brnjik, Nahvioci, Šibošnica i Drijenča.

Grad Gračanica.  Dana 01.06.2019.god. gradonačelnik Gračanice je na prijedlog Gradskog štaba civilne zaštite donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće uslijed poplava na području dijela Grada Gračanice (istočno od Donje Lohinje, Donje Orahovice do izlaza iz Miričine i doline rijeke Spreče od MZ Miričine do MZ Stjepan Polje).

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac izmjeren jutros u 07 sati iznosi 395 cm (na 300 cm preduzimaju se redovne mjere odbrane od poplava).

Rijeka Spreča se izlila i poplavila je 150 ha  poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih i drugih objekata.

Općina Kalesija. U toku jučerašnjeg dana, na lokalitetu kod mosta na rijeci Gribaji dežurne službe su intervenisale sa bagerom da bi očistile korito na ovoj lokaciji radi neometanog protoka nabujale rijeke Gribaje.

Općina Lukavac. U protekla 24 sata Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je 15 intervencija na crpljenju vode zbog poplava u naseljima: Lukavac Grad, Huskići, Hrvati, Bokavići, Bistarac, Koksara.

Općina Srebrenik. U toku jučerašnjeg dana Vatrogasna jedinica općine Srebrenik  imala je 11 tehničkih intervencija (izvlačenje vozila i ljudi iz poplavljenog područja i crpljenje vode iz objekata) u naseljima: Lisovići, Previle, Špionica, Potpeć. Na području naselja Špionica još uvijek je veći broj objekata po vodom (ambulanta, mjesni ured MZ, apoteka, objekat Bingo i veći broj stambenih objekata). 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla je u protekla 24 sata imala je 17 tehničkih intervencija na crpljenju vode, pročišćavanju začepljenih šahtova.

Dana 01.06.2019.god. u 21,30, na vanrednoj sjednici Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla, na prijedlog Gradskog štaba civilne zaštite, Gradonačelnik Jasmin Imamović je donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog poplava.

Odluka je donešena na temelju informacije Službe civilne zaštite grada Tuzle prema kojoj:

– nanosi iz vodotoka su bili ogromni i uz veoma slabu protočnost, došlo je do izlijevanja vodotoka i nastupanja materijalne štete velikih razmjera, pri čemu je potrgan dio vodovodne mreže, oštećeni su pojedini mostovi, dijelovi korita i ceste na području grada Tuzle i po izvještaju sa terena ugroženo oko 50 objekata,

– prijavljeno je više klizišta i odrona na teritoriji grada,

– u narednim danima prema prognozama se očekuju kišne padavine što bi moglo dovesti do pogoršanja stanja na terenu.

Aktivirane su službe: JKP „Vodovod i kanalizacija“ Tuzla, JKP “Komunalac“ Tuzla, JU“Veterinarska stanica Tuzla“, JP “RTV 72 d.o.o“ Tuzla, te savjeti MZ na pogođenom području.

Općina Živinice. U protekla 24 sata Vatrogasna jedinica općine Živinice je imala 7 intervencija na crpljenju vode i to u naseljima: Donja Višća, Golubinjak, na lokalitetu kod podvožnjaka kod benzinske pumpe, i Ciljuge.  

Kanton 10

Na području Kantona 10 zbog kiše koja je jučer i noćas padala sve rijeke su nabujale ali nisu izlile iz svojih korita. 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je normalan.

POŽARI 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Pehare, gdje je  gorio krov kuće. Požar je ugašen. 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala  intervenciju na gašenju požara od 21:50 do 23:00 sati, u Blagaju, gdje je  gorjela peć u porodičnoj kući.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Bradina, gdje je  gorio autobus hrvatskih registarskih oznaka. U autobusu nije bilo putnika. Na vozilu je pričinjena veća materijalna šteta. 

KLIZANJE TLA 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Prijavljeno je pokretanje klizišta u naselju Donje Hrasno koje ugrožava jedan stambeni objekat.

Grad Tuzla. U protekla 24 sata prijavljeno je aktiviranje desetak klizišta na teritoriji grada Tuzle.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 31.05.2019 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Živinice, dok se na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna  ne može se ocijeniti. 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU 

Unsko-sanski kanton

Općine Ključ i Bosanski Petrovac. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se preporučuje prokuhavanje vode, prije upotrebe za piće.

 O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, te za Almirom Gluhićem iz Zavidovića, i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite, vrši prikupljanje dodatnih informacija, prisutna je na terenu, te je spremna da se odmah uključi u punom kapacitetu u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezanih za  potragu gore navedenih lica. 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE