Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.06.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju u vremenu od 13:40 do 14:35 sati, zbog zapaljenja kartonske ambalaže u krugu tvornice „Incel“. Nije bilo materijalne štete.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 12:20 do 12:45 sati, u Višićima, gdje je  gorila trava.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 11:25 do 12:05 sati, u Bišću polju, gdje je gorila baraka.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara na trafostanici, u mjestu Gornja Zimča. Pričinjena je materijalna štata, dok povrijeđenih lica nije bilo. Požar je ugašen.                          

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. U mjestu Kraljeva Sutjeska, u 02:15 sati, zbog nevremena praćenog grmljavinom i jakom kišom, kao i nabujalog potoka, odnešen manji most koji je služio kao prilaz stambenom objektu. Vatrogasci su izašli na teren i utvrdili istinitost dojave, te su ponudili pomoć vlasniku, ali on je smatrao da nema potrebe za istom. U ovoj prirodnoj nesreći nije bilo povrijeđenih lica. U 03:50 sati, ekipa vatrogasaca se vratila u vatrogasni dom, te su obavijestili Općinsku službu civilne zaštite Kakanj, o istom i od jutros će se vršiti sanacija nastale štete i omogućavanja prilaza stambenom objektu.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog naglog povećanja mutnoće vode preporučuje se  potrošačima, koji se snabdijevaju vodom sa izvorišta Klokot,  da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku eksplozivnih  sredstava od strane PS Ilidža, da se u njihovim prostorijama nalaze dvije ručne bombe.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedena eksplozivna sredstva uklonuti u toku sutrašnjeg dana.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područje Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo i Kantona 10, zbog očekivanih lokalnih  pljuskova sa grmljavinom.

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE