Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01.06./02.06.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 15:10 do 15:40 sati, u Gabela polju, gdje je  gorjela trava i rastinje.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara:

  • od 13:15 do 13:55 sati, na Tekiji, gdje je gorjela trava,
  • od 17:05 do 17:30 sati, na Tekiji, gdje je gorjela trava.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 16:00 do 17:30 sati, na deponiji otpada, u krugu vodovoda. Nije bilo materijalne štete.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Donji Rakovac, gdje je gorjela vikendica. Dojava požara je stigla kasno, te je do dolaska vatrogasne jedinice, vikendica u potpunosti izgorjela.        

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije. Jednu na obezbjeđenju i jednu na gašenju zapaljenog krova kuće. U naselju Duranovići – Tarčin, općina Hadžići, uslijed udara groma došlo je do požara na krovu stambene kuće. Brzom intervencijom vatrogasaca DVD Tarčin i građana požar je ugašen. Povrijeđenih nije bilo.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog naglog povećanja mutnoće vode preporučuje se  potrošačima, koji se snabdijevaju vodom sa izvorišta Klokot,  da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Federacije BiH, zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE