Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.03.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u  opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– —————         271 cm (normalno stanje), jučer 302 cm,

–   Bosanski Šamac ————————         102 cm (normalno stanje), jučer 119 cm,

–   Orašje ————————————–      352 cm (normalno stanje), jučer 369 cm.

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, bio je 198.52 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,50 m3/s.

Grad Tuzla. Temperatura: -2°C. Visina sniježnog pokrivača: 6 cm. Količina padavina: 8,6 l/m².

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 41 cm, jučer 38 cm (kritična tačka je 100 cm). Visina snijega iznosi 91 cm. Temperatura je iznosila  -5 0C.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 136 cm, jučer 120 cm (kritična tačka je 380 cm). Visina snijega iznosi 42 cm. Temperatura je iznosila  -3 0C.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona je u porastu, ali nema izlijevanja iz korita.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 08:15 sati, iznosio je 294 cm, dok je jučer bio 226 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava). Od jučer u 13:30 sati, kada je vodostaj dosegao 281 cm, na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji rijeka Vrbasa, Lašve i drugih rijeka i rječica, na području Kantona na pojedinim vodomjernim stanicama su u porastu, na pojedinim su u stagnaciji a ponegdje su u opadanju.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Količina padavina u protekla 24 sata: Ivan Sedlo: 31  l/m2; Mostar 23 l/m2 .

Visina snijega u 07:00 sati: Ivan Sedlo 29 cm..

 

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
Neretva Mostar 07:30 sati  548 cm 850 cm
Trebižat Humac 07:30 sati  293 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:00 sati 173 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati   82 cm 110 cm
Buna Buna 06:30 sati 267 cm 265 cm

Kanton 10

Na području Kantona 10, u toku jučerašnjeg dana padala je kiša, a došlo je i do porasta temperature, uslijed čega je došlo do otapanja snijega.

Vodostaji rijeka i pritoka su u porastu. Trenutno nema dojava o poplavljenim objektima.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvijao bez zastoja, ali otežano i usporeno, po kolovozu na kojem ima ugaženog snijega i mjestimično je zaleđen. Posebno se to odnosi na dionice putnih pravaca u višim predjelima.

 

Prema operativnom programu ekipe zimske službe provode radove zimskog održavanja cesta. Radnici javnih komunalnih poduzeća čiste ulice i trotoare. Od Službe civilne zaštite grada Bihać, dobili smo podatke o prijavljenoj šteti na dan 02.03.2018.godine. Ukupno su bile 23 prijave o šteti nastaloj zbog težine snijega, i to: 7 – stambeni objekti; 9 – pomoćni objekti; 3 – hale privatnih poduzeća i 4 – štete na plastenicima.

Oko 112 ljudi angažovano je na ćišćenju i 9 mašina, plus pomoćni strojevi po potrebi. Ukupno za čišćenje ima 450 km cesta i makadamskih puteva, te 30 km trotoara. Radnici JP Komrad, angažovani su svaki dan, od 17:00 do 10:00 sati narednog dana.

 

Srednjobosanski kanton

Zbog padavina i magle, jutros se sporije prometuje na području Kantona. Posebno se izdvajaju dionice koje prolaze preko planinskih prevoja: Travnik-Donji Vakuf i Bugojno-Novi Travnik.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona  saobraćaj se odvija otežano na svim putnim pravcima. Zbog ledene kiše koja je padala tokom noći, a ponegdje još uvijek pada, upozorenje na zaleđen kolovoz. Na dionicama preko prevoja mjestimično ima ugaženog snijega, a dodatne probleme jutros stvara i smanjena vidljivost zbog magle. Na snazi su zimski uvjeti za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima, gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, i dalje je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t, na regionalnom putu  R-419 Rakitno-Blidinje.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantona Sarajevo odvija bez poteškoća. Na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu.

 

Kanton 10

Saobraćaj se odvija po mokrim, a na prevojima, zaleđenim cestama. Gusta magla  smanjuje vidljivost na nekim mjestima do 50 metara.

Ekipe zimske službe redovno vrše čišćenje i posipanje cesta.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju u mjestu Vrnograč, gdje je izbio požar u stanu. Na intervenciju su izašla dva vatrogasca sa vozilom. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. DVD-e Gradačac je imala intervenciju na gašenju požara na dimnjaku, u naselju ul. Žrtava Srebrenice. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara na dimnjaku, u naselju Mujkić, MZ-e Devetak. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Živinice. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka u 3. ulici br. 102. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara na objektu Stare muzičke škole. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je Intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjka u stambenoj zgradi, u gradu. Požar je ugašen.

                      

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću i tri manje intervencije.

Veću intervenciju imali su dana 02.03.2018.godine, u Alipašinoj ulici, gdje je došlo do požara unutar kancelarije u olimpijskoj dvorani Zetra. Požar je lokalizovan u 18:30 sati. U gašenju požara učestvovalo je devet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila.

Osim toga, PVJ-a imala je dvije intervencije na gašenju dimnjaka, te intervenciju u ul. Vladimira Perića br. 18, gdje je u stanu došlo do eksplozije plinske boce, kojim prilikom je jedno lice zadobilo lakše povrede.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Iz PU Mostar, pristigla prijava o preuzimanju raznih neeksplodiranih ubojnih sredstava, koja su pohranjena u njihovim prostorijama.                                                                                                                         Prijava je po prijemu proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

Zeničko-dobojski kanton

Dana 02.03.2018. godine, u 12,05 sati, došlo je do ponovnog protestnog okupljanje oko 50 demobilisanih boraca Armije R BiH, na mag.putu M-17 Doboj-Zenica, u mjestu Karuše, općina Doboj-Jug, u neposrednoj blizini linije razgraničenja sa RS-om, ispred mosta na rijeci Usora. Tom prilikom, došlo je do potpune obustave saobraćaja, zatvaranja prohodnosti mag.puta M-17 Doboj-Zenica. Oko 14,00 sati, broj prisutnih demobilisanih boraca na terenu se povećao na oko 250. Od strane službenika policije MUP-a ZDK-a, izvršeno je preusmjeravanje saobraćaja na alternativne pravce. U 17,30 sati, nakon intenzivnih pregovora, postignut je dogovor da se lica koja su blokirala put mirno raziđu, te je saobraćaj normalizovan.

 

Zapadnohercegovački kanton

Sinoć, u vremenu od 19:30 do 21:40 sati, Udruga Zaboravljeni branitelji, blokirala je prometnicu R-423 Ljubuški – Metković.

 

Tuzlanski kanton

Jutros, nakon završenih protesta normalizovan je saobraćaj na petlji Šićki Brod (Tuzla).

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD                                                               

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Zeleni meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine, što ne zahtijeva posebno upozorenje.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE