Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Visina vodostaja rijeke Save kroz Posavski kanton, izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 538 cm (pripremno stanje), jučer 548 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 371 cm (normalno stanje),  jučer 365 cm,

–   Orašje  —————————————- 592 cm (normalno stanje), jučer 595 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, bio je 199,09 m.n.m. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je nepromijenjen. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu, u naselju Tojšići. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin, imala je intervenciju od 21:45 do 23:11 sati, u mjestu Donji Lulići, gdje je gorjela električna instalacija u kući. Požar su gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci DVD-e  Bugojno, dana 02.01.2018.godine, imali su  intervenciju na gašenju požara, na lokalitetu Goruša. Požar je izbio u stolarskoj radnji. Pričinjena je totalna materijalna šteta. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je veću intervenciju od 14:32 sati, u ul. Butilska br. 205., (općina Novi Grad), gdje je došlo do požara na dijelu krova kuće. Požar je lokalizovan u 14:52 sata, a ugašen u 15:57 sati. U gašenju požara učestvovalo je sedam vatrogasaca sa dva vozila. Nije bilo povrijeđenih lica, a pričinjena je materijalna šteta.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA – UTOPLJENICIMA

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

 

I danas uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, nastavljaju potragu za mladićem inicijala E. O., rođenim 1998.godine, koji je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 01.01.1918. godine, oko 02:45 sati, nestao sa vozilom koje je sletjelo u rijeku Bosnu, kod Maglaja.

 

U toku današjeg dana očekuje se angažman cca 80 učesnika u potragu. Federalna uprava civilne zaštite, angažovat će 4 tima sa po pet ljudi, ronilački tim sa osam pripadnika FUCZ uz podršku ronilačkog tima GSS-a Novi Grad, sa četiri pripadnika. Također, na terenu će biti angažovane i dvije medicinske ekipe FUCZ sa medicinskim vozilima, Dron tim kao i NICS tim. Ućesnici potrage FUCZ-e bit će raspoređeni u zavisnosti od potreba na terenu.

 

Također, u potragu će biti uključeni i pripadnici vatrogasne jedinice Maglaj sa 14 pripadnika sa opremom, pripadnici MUP-a Ze-Do kantona, specijalna jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom, Kantonalna služba zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom sa jednim čamcem i 5 članova posade,  Općinska služba civilne zaštite Maglaj sa službom zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom sa  jednim čamcem, te 7-8 pripadnika DVD-e Doboj-Jug.

 

Osim ove potrage i dalje se nastavlja potraga za nestalim tijelom Aldina Mulića, koji je 13.12.2017. godine, upao u rijeku Miljacku na Dolac Malti, Općina Novo Sarajevo, smanjenim intenzitetom. Danas će GSS Visoko, pretraživati dio korita rijeke Bosne u mjestu Seoča, ispod mosta.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE