Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 548 cm (pripremno stanje), jučer 554 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 365 cm (normalno stanje),  jučer 374 cm,

–   Orašje  —————————————- 595 cm (pripremno stanje), jučer 604cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,09 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara, na zapaljenom dimnjaku na stambenom objektu,  u selu Gračanica. Požar je ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio dimnjak i dio krova na stambenom objektu u naselju Tojšići. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: u ulici ZAVNOBIH-a, intervencija na gašenju manjeg požara niskog rastinja i suhe trave, požar je ugašen, također u ulici Prvomajska 15, naselje Radakovo, došlo je do požara na stambenom objektu, a po pozivu građana, vatrogasna ekipa je izašla na lice mjesta, međutim do dolaska istih, požar su ugasili građani. U požaru pričinjena manja materijalna šteta, dok povrijeđenih nije bilo.

Općina Kakanj.  Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara na vikend kući u mjestu Kujavče. Požar ugašen. Pričinjena velika materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinca grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara u nvremenu od 10:40 do 11:15 sati, na Đikovini gdje, je gorjela kuća,

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM – UTOPLJENIKOM

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. U toku dana 01.01.2018.godine, oko 02:45 sati, pmv Opel Astra „sletjelo“ u rijeku Bosnu u ul. Srebreničke žrtve rata, u gradu Maglaju. Putničko motorno vozilo je izvađeno iz korita rijeke Bosne i predpostavlja se da se u vozilu nalazilo jedno lice koje nije pronađeno, istraga je u toku.

Takođe od ranih jutarnjih sati dana 02.01.2018.godine, bez obzira na nepovoljne vremenske uvjete (kiša sa susnježicom), vršiti će se potraga za nestalom osobom iz naprijed navedene nezgode, od strane FUCZ, sa 3 raft čamca i jednim čamcem sa motorom, sa posadama, 4 vozila sa 15 pripadnika te pripadnici Profesionalne vatrogasne jednice Maglaj sa 14 pripadnika i potrebnom opremom, pripadnici policije MUP-a ZDK, Specijalna jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom, kantonalna Služba zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom sa 1 posadom čamca 5 osoba, kao  i Službe civilne zaštite općine Maglaj, sa Službom zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom sa čamcem. Isti će vršiti potragu za nestalim licem od mjesta nesreće pa nizvodno uz korito rijeke Bosne.

Isto tako Načelnik općine Maglaj, se obratio građanima Maglaja, putem Radio stanice „Antena“ Jelah i zamolio iste, a posebno one koji stanuju u blizini rijeke Bosne da vrše osmatranje obala i riječnog toka, kako bi se eventualno pronašao unesrećeni.

 

Osim ove potrage i dalje se nastavlja potraga za nestalim tijelom Aldina Mulića, koji je 13.12.2017. godine, upao u rijeku Miljacku na Dolac Malti, Općina Novo Sarajevo, smanjenim intenzitetom.

 

 

 

 

OPERATIVNI  CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE