Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02.02./03.02.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:40 do 10:20 sati, na Bulevaru, gdje je gorjeo stambenog objekta,

– od 15:15 do 16:15 sati, u A. Buća, gdje je gorjeo napušteni objekat.

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara. Gorjeo je privatni stambeni objekat u naselju Malešići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gradačac:  Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara. Gorjeo je pomoćni objekat u naselju Zelinja Donja. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Živinice: Vatrogasna jedinica općine Đurđevik imala je intervenciju na gašenju požara. Gorjeo je talog iznad jame RMU Đurđevik, u naselju Živčići. Požar je lokalizovan i ugašen.

SAOBRAĆAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Jutros u 00:08 sati, na prometnici M6, Ljubuški-Studenci, na dionici ceste u naselju Ligat, zbog neprilagođene brzine uslovima na cesti, došlo je do slijetanja motornog vozila sa ceste pri čemu je vozač (I.M. rođen 1978 godine), iz mjesta Vitina, na licu mjesta preminuo. Prilikom ove nesreće intervenisali su vatrogasci i ekipa hitne medicinske pomoći iz Ljubuškog.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

OBAVIJEST O KVALITETI ZRAKA U FEDERACIJI BIH, ZA DAN 03.02.2017.G.

U četvrtak, 02.02. 2017, godine u pojedinim dijelovima Federacije BiH, zrak je bio ozbiljno zagađen i opasan po zdravlje ljudi . Ovo se u prvom redu odnosi na stanje kvaliteta zraka u Živinicama i Tuzli, dok je stanje u Lukavcu i Zenici bilo tek nešto povoljnije. U usporedbi sa prethodnim danima , koncentracije zagađujućih materija u navedenim gradovima bile su za oko 10-15 {a2a319f19d50a12f1aed2e6c36733902941c3f94d4616828affb0c4c4a30ded0} niže nego u srijedu i utorak. U Živinicama su jučer zabilježena prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti koncentracija za ugljični monoksid, azotni dioksid, sumpordioksid i prašinu (lebdeće čestice). U Tuzli, Lukavcu i Zenici su prekoračene propisane granične vrijednosti koncentracija sumpordioksida i prašine u zraku. U Goraždu i pojedinim mjernim mjestima u Sarajevu su prekoračene propisane granične vrijednosti koncentracija prašine (lebdećih čestica PM10). U petak ujutro, kvalitet zraka na mjernim mjestima u Sarajevu, Jajcu i na Ivan Sedlu je dobar. U Goraždu su još uvijek relativno visoke koncentracije prašine u zraku, dok  je trenutno stanje zraka u Zenici i Lukavcu umjereno zagađeno. U Tuzli i Živinicama jutros su još uvijek  prisutne visoke koncentracije zagađujućih materija u zraku ali ipak su nešto niže  nego jučerašnje.

Opšta meteorološka slika je generalno povoljna sa aspekta kvaliteta zraka međutim postojeći vjetar još uvijek ne uspjeva da izvrši dovoljan uticaj na najniže slojeve zraka u dolini Spreče i zeničkoj kotlini. Ukoliko se zadrže ovakvi uslovi u naredna dva dana doći do značajnijeg poboljšanja.

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka na području TK-a

Kvalitet zraka za dan 02.02.2017 godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice. Dok se na lokalitetu Mobilna: Kladanj ne može ocijeniti.

Zagađenje riječnih tokova, zemljišta, okoliša

Tuzlanski kanton

Dana 02.02.2017, godine Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, proglasilo je „PRESTANAK EPIZODE UZBUNE“ za općinu Lukavac i Grad Tuzlu.

OBLAST  VODOSNABDIJEVANjA

Unsko-sanski kanton

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane izdašnosti izvorišta pitke vode, a samim tim i do povećane mutnoće na izvorištima: Klokot, Privilica, Gata, Ostrovica i Toplica. Potrošačima sa ovih izvorišta data je preporuka da je potrebno vodu prokuhavati prije upotrebe za piće.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Na području općine pojedina domaćinstva u okolnim naseljima imaju problem sa dotokom pitke vode, zbog zamrznutih izvorišta i cijevi.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Od 08:30 do 10:30 sati, zbog planiranih radova u Kručevićima, neće biti napajanja el. energijom

Zeničko-dobojski kanton

Zbog planiranih radova neće biti napajanja el. energijom u:

Grad Zenica.

– Trafo područje Vranduk br.38 – izlaz prema tvrđavi, od 09:00 do 15:00 sati,

– Trafo područje Drivuša br.137 – odlaz za Bare i Metalno, od 09:00 do 11:30 sati,

– Trafo područje Vodovod-Gračanica – izlaz prema Brcu, od 11:30 do 15:30 sati.

Općina Visoko.

–  Trafo područje Vratnica 2 br.5055 – izlaz Šehe, od 09:00 do 15:00 sati

Općina Tešanj.

– Trafo područje Ribnjak Vukovo br.1050, od 10:00 do 11:30 sati,

– Trafo područje Tešanjka 20 br.1070 – izlaz Staro Kraševo, od 13:00 do 14:30 sati.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Tuzlanski kanton

Općina Čelić. „A“ tim za uklanjanje NUS-a obavljao je poslove na uklanjanju i uništavanju NUS-a, na području općine Čelić.

Kanton Sarajevo. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a, od strane Općinske službe CZ Hadžići, da je na lokalitetu Žunovnica, pronađen jedan  nepoznat NUS.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonuli isti dan.

METEOALARM

Danas, 03.02.2017., u vremenu od 00:00 do 03.02.2017 – 23:59 sati, nivo upozorenja za područja: Hercegovačko-neretvanskog kantona, Tuzlanskog kantona, Unsko-sanskog kantona, Kantona Sarajevo i  Kantona 10, je ŽUTO, zbog mogućih udara vjetra jačine do 40 km/h.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE