Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01/02.12.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. PVJ grada Mostara je u periodu od 10:00 do 11:20 sati, u Kruševu gasila požar na zapaljenoj travi i niskom rastinju.

Općina Čitluk. Pripadnici VJ Čitluk imali su intervenciju u periodu od 09:00 do 11:00 sati, u Međugorju na lokalitetu Perkuša, gdje je gašen požar na zapaljenoj travi i niskom rastinju.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Dana, 01.12.2016. godine, VJ Tuzla imala je dvije intervenicje na gašenju požara i to: u MZ  Dokanj, naselje Martinvići, gdje je gašen požar na privatnom stambenom objekatu (kuća) i jedanom pomoćnom objekatu (štala). Oba požara su lokalizirana i ugašena.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Kiseljak. Pripadnici PVJ Kiseljak imali su intervenciju kod tržnog centra „Bingo” u Kiseljaku, gdje je gašen požar na putničkom motornom vozilu. Požar ugašen. Na vozilu je pričinjena znatna materijalna šteta.

Kanton 10.

Općina Tomislavgrad. Dana, 01.12.2016.godine, Vatrogasno društvo Tomislavgrad je u periodu od 10:50 do 11:15 sati, imalo intervenciju u gradu kod pošte, gdje je gašen požar na zapaljenoj travi.

Kanton Sarajevo

Pripadnici PVJ Kantona Sarajevo su u izvještajnom periodu imali četiri manje intervencije i to: dvije na gašenju zapaljenog smeća, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka te jednu tehničku intervenciju.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 01.12.2016. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu mobilna Sapna dok je na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje i Lukavac odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Dana, 02.12.2016. godine, Timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava FUCZ izvršio je uspješno uklanjanje i uništavanje avio bombe MK-82 od 250 kg, koja je zaostala iz proteklog rata, a koja je pronađena u naselju Privilica u predgrađu Bihaća. Operacija neutralisanja avio bombe, započela je u 05:30 sati, nakon čega je izmještena i uništena na poligonu „Grabež“. Pripadnicima FUCZ prilikom ove operacije podršku su pružili pripadnici policijskih snaga PU Bihać te pripadnici Civilnih zaštita USK i Općine Bihać.

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Dana, 01.12.2016. godine, Kantonalni operativni centar CZ TK-a primio je od strane Općinske službe CZ Lukavac informaciju o pronalasku NUS-a. Prijavljen je NUS: 3 kom. ručne bombe, 385 kom. sitna municija i 4 kom. metak 20 mm. O pristigloj prijavi obavješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je jednu  informaciju o pronalasku NUS-a i to: dana, 01.12.2016. godine u 13:40 sati, informacija od Općinskog centra CZ Vogošća da se u prostorijama PS Vogošća nalazi više komada municije. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar CZ HNK-a primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

  • u 14:25 sati, prijavljen je pronalazak dvije minobacačke mine u mjestu Gornja Drežnica, općina Mostar, i
  • u 15:00 sati, prijavljen je pronalazak 4 kom. ručne bombe, 10 kom. municije u mjestu Dobrič, općina Široki Brijeg. Navedeni NUS skaldišten je u prostorijama PU Široki Brijeg.

O zaprimljenim informacijama obavješten je Tim za UES FUCZ.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Jajce. Kantonalni operativni centar CZ SBK-a primio je informaciju o pronalasku jednog nepoznatog NUS-a na lokalitetu Mračaj. Obavješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE