Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01.11./02.11.2020.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prikaz broja zaraženog stanovništva Covid-19 u F BiH za prethodni dan, prema informacijama objavljenim od strane Federalnog zavoda za javno zdravstvo na dan, 01.11.2020. godine, do 24:00 sati.

 

KANTON NOVOZARAŽENIH UKUPNO AKTIVNIH
Unsko-sanski kanton 3 372
Posavski kanton 2 108
Tuzlanski kanton 22 1171
Zeničko-dobojski kanton 13 1354
Bosansko-podrinjski kanton Goražde 12 231
Srednjobosanski kanton 12 670
Hercegovačko-neretvanski kanton 65 2938
Zapadnohercegovački kanton 7 900
Kanton Sarajevo 83 4000
Kanton 10 1 512
Federacija BiH 220 12256

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Puračić, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Špionica, gdje je gorila proizvodna hala firme PMD-PMG. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Lokvine, gdje je gorio elektro stub.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Prvi mart, gdje je gorio automobil. Na vozilu pričinjena materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih.

Svi požari su ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 22:40 do 00:00 sati, gdje je gorila elektro-instalacija u stambenoj zgradi, u ul.Pere Bilića.

 

Srednjebosanski kanton

Općina Bugojno: Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno imali su intervenciju u naselju Karalinka, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje požarne intervencije.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 01.11.2020 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Lukavac, Živinice. Kvalitet zraka za dan 01.11.2020 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Bukinje, dok se na lokalitetu Mobilna: Gračanica ne može ocijeniti

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. I dalje zbog zamućenja vode na izvorištima Klokot, Ostrovica, Privilica i Trbljenik, koje su prouzrokovale obilne kišne padavine, preporučuje se potrošačima prokuhavanje vode prije upotrebe za piće. Voda sa izvorišta, Gata i Toplica je zdravstveno ispravna.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Hitnom intervencijom na području općina Busovača i Stari Grad-Sarajevo timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstva.

 

        

 

        OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE