Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01.08./02.08.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica Grada Mostara imala je šest intervencija na gašenju požara i to:

-od 16:10 do 17:10 sati, u Rodoču, gorjela trava,

-od 17:25 do 18:10 sati, kod Avijatičarskog mosta, gorjela trava,

-od 20:00 do 21:10 sati, u Carskim vinogradima, gorjela trava,

-od 21:45 do 22:15 sati, put za Vihoviće, gorjelo nisko rastinje,

-od 22:00 do 22:15 sati, u Sjevernom Logoru, gorjelo nisko rastinje,

-od 04:11 do 05:15 sati, u ul. K.Tomislava, gorio kafić „Public“.     

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je pet intervencija na gašenju požara i to:

-od 07:20 do 07:50 sati, u Gabeli,  gorjela trava i smeće,

-od 08:55 do 09:50 sati, na Domanovićima, gorjela trava i nisko rastinje,

-od 09:55 do 10:40 sati, na Vardi, gorjela trava i nisko rastinje.

-od 10:05 do 11:07 sati, na Bivolju Brdu, gorjela šuma i nisko rastinje,

-od 11:00 do 11:45 sati  u Nerezima, gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju od 10:30 do 18:30 sati, u selu Dašnica, gdje je izgorjelo oko 10 hektara trave i niskog rastinja.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica Općine Čitluk imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

-od 10:05 do 10:50 sati, kod deponije smeća, gorjela trava i nisko rastinje,

-od 15:30 do 17:00 sati, u Velikom Ograđeniku, gorjela trava i nisko rastinje,

-od 17:30 do 20:45 sati, u Cernu kod „Binga“, gorjela smreka, trava i nisko rastinje,

-od 22:30 do 23.00 sati, u Potpolju gorjela šuma, trava i nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

-od 10:35 sati, do 14:30 sati, na Dašnica-Zaušje, gorjela trava, nisko i visoko rastinje na površini 1 ha. Tom prilikom izgorila su 3 elektro-stuba i  4 košnice pčela. U gašenju požara učestvovali su pripadnici vatrogasna jedinica Čapljina (2 vatrogasca sa 1 vozilom), vatrogasna jedinica Neum (6 vatrogasaca sa 2 vozila), i vatrogasna jedinica Stolac (7 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila). Spašena su 2 vinograda.

-od 14:30 do 17:30 sati,  na Stolovima, gorjela trava i nisko rastinje (izgorjelo oko 3,5 ha trave i niskog rastinja). U gašenju požara učestvovalo 8 vatrogasaca sa 2 vozila.

-od 19:00 do 20:20 sati, na smetljištu Borovske luke gorjelo smeće. Požar se proširio na travu i nisko rastinje okolnog područja. Požar su gasila 4 vatrogasca sa 1 vozilom.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Dobrovoljno vatrogasno društvo Posušje imalo je intervenciju od 11:00 do 12:30 sati na gašenju požara kod mjesta Čitluk-općina Posušje, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje na površini od oko 1000 m2.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju  u naselju Kuprešani gdje je, usljed udara groma, zapaljen plast sijena.

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju  gašenja požara na privatnoj kući u ul. Sprečanska. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na el. instalacijama u naselju Krojčica.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica Općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u trafo stanici u ul. 4.jula. Požar je ugašen, pričinjena je manja materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Dana 31.07.2016. godine u vremenu od 22,30 do 23,00 došlo je do odronjavanja stijenske mase u ul. Krivajska u Olovu. U toku jučerašnjeg dana predstavnici općine imali su dva izlazka na lokaciju odrona sa odgovornim licima preduzeća koja posjeduju opremu za rješavanja problema stijenske mase, koja prijeti stanbenim jedinicama ulice Krivajska b.b. Očekuje se pismeno očitanje u toku današnjeg dana o cijeni izvođenja radova na usitnjavanju stijenskih blokova i njihovoj stabilizaciji.

I dalje je na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na dijelu općine Olovo u ul Krivajska, uzrokovane pojavom odrona.

Općina Vareš. Svi regionalni i lokalni putevi su prohodni, izuzev puta Vareš Majdan-Stupni Do, gdje je i dalje u prekidu putna komunikacija, ali u funkciji je alternativni put preko Bijelog Borja.Također, u toku jučerašnjeg dan na relaciji Vareš Majdan –Stupni Do na mjestu Šijakovo, oštećeni put je uz pomoć JKP osposobljen za prolazak mehanizacije radi dalje sanacije oštećenog puta.

Na regionalnom putu R-444 na dijelu dionice Breza –Vareš, na mjestu „Kapija“ vrši se sanacija klizišta, nastalog u toku prirodne nepogode 2014.  godine, saobraćaj se odvija zaobilaznim putem.

JAKA KIŠA I NEVRIJEME

Općina Goražde. Na osnovu informacije dobijene od Službe civilne zaštite Općine  Goražde u proteklih 24 sata zabilježeno je slijedeće:

Dana 01.08.2016.godine, oko 15,00 sati, dijelovi općine Goražde zahvatilo je nevrjeme praćeno jakom kišom i vjetrom. Usljed pojave velike kiše došlo je do pojave bujičnih voda, te začepljenja odvodnih kanala, koja su prouzrokovala plavljenje saobraćajnica, stvaranja bujičnih nanosa na saobraćajnicama, te plavljenja podrumskih prostorija, a u samom centru grada, u ulici Kulina Bana, došlo je do plavljenja jednog dijela poslovnih prostora. Bujične vode su plavile i ulice Zaima Imamovića, 1. Maj, Višegradska, Pobarnik, Žepska, Ruždije Islamagića i druge. Jak vjetar prouzrokovao je štete na poljoprivrednim usjevima kao i na voću.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice i pripadnici preduzeća zaduženih za održavanje puteva su intervenisali na navedenim lokacijama, ispumpavanjem vode i čišćenje zemljanih nanosa.

Zbog kvara na glavnom vodovodu oko 04,00 sata, cijeli grad je ostao bez napajanja vodom.

Otklanjanje kvara je u toku.

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. Stanje na ugroženim područjima Općine Ilijaš se polako normalizuje. U toku jučerašnjeg dana Općinski štab civilne zaštite Ilijaš je na otklanjanju posljedica od jakog nevremena angažovao četiri građevinske mašine i dva kamiona, a nastaviće sa radom i u toku današnjeg dana. Stanje prirodne i druge nesreće je i dalje na snazi.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju  na ispumpavanju vode iz objekta nakon jake kiše.

Tuzlanski kanton

Tuzlanski kanton je zahvatilo olujno nevrijeme praćeno pljuskom kiše i grmljavinom, ali bez značajnijih posljedica po ljude i materijalna dobra.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Kantonalni operativni centar primio je informaciju o pronalasku četiri bombe i municije 7,62 mm, na lokalitetu Carevo polje. Obaviješten je tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Iz općinskog operativnog centra Posušje prijavljeno da je u mjestu Broćanac, prilikom oranja, izorana minobacačka granata 60 mm, bez upaljača. Na lice mjesta izašli su pripadnici Policijske uprave Posušje, koji su granatu preuzeli i uskladištili.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Dana 01.08.2016.godine od strane „A“ tima Federalne uprave civilne zaštite izvršeno je uklanjanje ranije prijavljenog NUS-a sa dvije lokacije:

– u ulici H.K.Gradaščevića iz podruma zgrade uklonjeno je šest ručnih bombi,

–  u mjestu donja Lovnica uklonjena je jedna ručna bomba.

Sa treće lokacije, u mjestu Hrkići, obzirom da se prijavljeni NUS nalazio u koritu rijeke Krivaje, usljed jučerašnjeg pljuska došlo je do zamućenja vode te nije uklonjen.

O S T A L O

Tuzlanski kanton

Pripadnici „A“ tima Federalne uprave civilne zaštite nalaze se na specijalističkoj obuci iz oblasti zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom na području Bihaća.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE