Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.11.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je dvije manje intervencije na gašenju požara otpadnog materijala.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Rujnice, gdje je gorjela stara napuštena kuća.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u gradu Zenica.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervenciju na gašenju požara i to:

  • od 10:30 do 11:05 sati, u Gnojnicama, gdje je gorio otpadni materijal,
  • od 13:15 do 14:00 sati, u Raštanima, gdje je gorjelo nisko rastinje, te
  • od 20:15 do 22:20 sati, na Vardi,  gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije i to: jednu intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, jednu intervenciju na gašenju požara zapaljenog vozila, te jedno obezbjeđenje na pretakanju goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD-e Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje  Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselja: Putkovići i Bukve.

 

UNIŠTAVANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općina Jajce i Novi Grad Sarajevo timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 8 eksplozivnih sredstva.

 

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

  

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je NARANDŽASTO UPOZORENJE zbog očekivanih obilnih padavina u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne i jakih udara vjetra južnog smjera u cijeloj zemlji, koji se očekuju od 03.11.2019.g. od 03:00 sati do 04.11.2019.g. do  06:00 sati.

Prognozirana količina padavina u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne od 30 do 60 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini lokalno može pasti od 60 do 100 litara. Udari vjetra južnog smjera brzine 40 do 65 km/h. Od večernjih sati i tokom noći na ponedjeljak lokalno su izgledi i olujni udari juga brzine od 70 do 85 km/h.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE