Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je četiri intervencije na gašenju požara  i to:

– od 14:30 do 15:00 sati u naselju Bafo gorio otpad,

– od 19:15 do 20:30 sati u naselju Vrapčići gorjela trava i nisko rastinje,

– od 23:10 do 23:55 sati u naselju Gnojnice gorio otpad,

– od 04:55 do 05:00 sati u naselju Vrapčići gorio otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:15 do 15:10 sati u Čalićima gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:30 do 19:00 sati u Služnju gorjela trava i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara  u mjestu Zagrad-Karaula, gdje je gorjelo sijeno na njivi.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju na  gašenju požara u naselju Višnjica polje, gdje je  gorio poslovni objekt u privatnom vlasništvu. Požar je ugašen a materijalna šteta se procjenjuje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica općine Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 20:45 do 21:30 sati, u mjestu Trn (Babići) gdje je gorjelo divlje odlagalište otpada i starih guma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu veću i jednu manju intervenciju na gašenju požara.

Veća intervencija je bila u 13:38 sati u ulici Sarajevskih Ilegalaca br. 5 (Dobrinja), gdje je gašen požar u potkrovnom stanu. Požar je potpuno ugašen u 14:05 sati. U gašenju je učestvovalo 8 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila.

Manja intervencija je bila na gašenju niskog rastinja.

 

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije po zahtjevu policije: na izvlačenju unesrećenog iz automobila nakon saobraćajnog udesa i druga na otvaranju vrata stana.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 19:25 do 23:55 sati  u mjestu Bačevići, gdje su izvlačili leš iz rijeke Neretve. Istražne radnje su u toku.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Zbog kvara na vodovodnim instalacijama u ulici Kralja Tomislava, tačnije objektima i zgradama preko puta Starog Veležovog igrališta, otežano je snabdijevanje vodom. Planirano je isključenje od 08:00 – 14:00 sati radi otklanjanja kvara.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA – UES

 

Obavljajući redovne zadatke na osam lokacija na području općina Bosanska Krupa, Ilidža, Novi Travnik, Konjic, Gornji Vakuf i grada Gradačac timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 15 eksplozivnih sredstava, 2 okvira za automatsku pušku i 465 komada municije različitog kalibra. Pored navedenog jedno eksplozivno sredstvo je uništeno na licu mjesta na području općine Bosanska Krupa.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Kanton 10

Grad Livno. Pripadnici Gorske službe spašavanja HBŽ-a i Hrvatske gorske službe spašavanja imali su intervenciju na planini Kamešnici. Hrvatski državljanin P.V., nakon što se izgubio u nedjelju, pronađen je i spašen 01.07.2019.godine oko 08:00 sati. Pripadnici GSS-a krenuli su u akciju potrage i spašavanja s obje strane granice iz četiri pravca. S nestalim je ostvaren telefonski kontakt i uz pomoć navođenja spasilaca spustio se do najbliže ceste.

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele Federacije BiH zbog očekivanih  visokih temperatura, koje će iznositi i do 37 °C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE