Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.03.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja, u mjestu Perna.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju na gašenju požara borove šume, u mjestu Šabići.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja, u mjestu Glavica.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u ulici Mehmeda Spahe.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, na Bišća polju, od 13:50 do 14:55 sati.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je dvije intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 20:22 do 21:41 sati, u ulici Kolonija, gdje je gorio dimnjak, te

– od 21:41 do 22:20 sati, u naselju Orašje, gdje je gorio dimnjak.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: stub i elektro – instalacija u naselju Šićki Brod, te drvena baraka u naselju Orašje. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću intervenciju dana 01.03.2020.godine, u 16:45 sati, došlo  je do požara u privatnoj kući, u ulici: Sulejmana Zolja br.42 općina ( Stari Grad). U gašenju požara učesvovalo je 10 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je likvidiran u 17:13 sati.

U požaru je smrtno stradala jedna muška osoba.

Također su imali tri manje intervencije na gašenju požara.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Hitnom intervencijom na području grada Cazina, a na osnovu usmene nareddbe putem telefona, dežurne tužiteljice Kantonalnog tužiteljatva Unsko-sanskog kantona, tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava, uklonio je jedno eksplozivno sredstvo.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

BIHAMK

 

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.  Upozoravamo i na mjestimično jače udare vjetra, posebno na širem području Bihaća, Bosanskog Petrovca, Livna i Bosanskog Grahova. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa  apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Povodom praznika Dana nezavisnosti do večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo  i  Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.
Tokom dana, zbog aktuelnih radova, sporije se saobraća na magistralnim putevima: Jajce-Crna Rijeka (Ugarak), Jablanica-Mostar (Potoci), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).
Na  graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.
Zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.
Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.
 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Narandžasti meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine, gdje je očekuju udari juga brzine 55-70 km/h, lokalno i do 90km/h.

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE