Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 30./31.10.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u firmi za preradu drveta d.o.o  „Kikan“ pilana, koji je zahvatio i stambeni objekat u naselju Džakule. Pomoć pri gašenju pružile su vatrogasne jedinice Srebrenika i Gradačca. Požar ugašen u jutarnjim satima.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Džindić Mahala, gdje je gorio stambeni objekat-kuća. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 12:05 do 12:50 sati, na novom putu Čitluk-Međugorje, gdje je gorjelo osobno vozilo.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:04 do 18:39 sati, gorio kontejner na Gornjoj Koloniji,

– od  07:30 do 07:50 sati, gorio kontejner na Šljunkari.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada na otvorenom prostoru i jednu na gašenju zapaljenog vozila.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u Ul. Crnile, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu. Požar je ugašen.

 

Tehničke intervencije

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Po jedan pripadnik DVD Ljubuški i DVD Trebižat sa dva vozila, od 12:30 do 13:30 sati čistili prometnicu nakon prometne nezgode u Teskeri.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri tehničke intervencije, i to:

– od 11:00 do 12:00 sati, rad sa autoljestvama na uređenju spomen obilježja u Zvirovićima,

– od 17:20 do 18:10 sati, sapiranje kolnika na prometnici Dračevo-Sjekose,

– od 18:50 do 19:05 sati, obilazak gradske deponije smeća u Adi.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica grada Bosanski Petrovac imala je tehničku intervenciju od 21:10-21:30 sati u mjestu Didovići, gdje su vršili sapiranje ceste nakon saobraćajne nezgode.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je tehničku intervenciju na obezbjeđenju javnog skupa.

  

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je u 22:59 sati tehničku intervenciju na lokalnoj cesti u naseljenom mjestu Tugovići, gdje je došlo do prevrtanja putničkog motorog vozila. Uz prisustvo pripadnika Službe hitne pomoći i policijskih službenika izvršena je evakuacija jedne povrijeđene osobe.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti nivo upozorenja za područja sjeverne i zapadne Bosne a za ostale dijelove Bosne i Hercegovine Žuti nivo, zbog očekivanih jakih udara vjetra južnog smjera brzine i do 80 km/h.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR