Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 30.09./01.10.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Kuge, ukupne površine cca 2 duluma. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Lipovice, ukupne površine cca 6 duluma. Požar je lokaliziran i ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:30 do 09:55 sati, u mjestu Svitavi, gdje je gorio otpad,

– od 13:10 do 13:40 sati, na Stijenama, gdje je gorjela trava,

– od 16:30 do 17:00 sati, na Tresani, gdje je gorio biljni otpad,

– od 17:00 do 17:30 sati, u mjestu  Višićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:20 do 17:50 sati, u mjestu Sjekosama, gdje je gorio biljni otpad i

– od 21:30 do 22:05 sati, u mjestu Tasovčićima, gdje je gorio biljni otpad.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su osam intervencija i to: dvije intervencije na gašenje napuštenih objekata,  gašenje zapaljenih automobilskih guma, tri na obezbjeđivanje sportskih događaja (Olimpijski bazen „Otoka“, KJP Centar „Skenderija“ i Olimpijski stadion „Asim Ferhatović – Hase“),  kontrolisano spaljivanje dimnjaka i asistencija MUP-u Kantona Sarajevo pri izvršavanju zadatka.

 OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavina proteklih dana koje su uzrokovale povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR