Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 29./30.09.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na području MZ-e Sižje, gdje je gorjelo nisko rastinje na većoj površini. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Envera Šiljka, gdje je gorio automobil. Požar je lokalizovan i ugašen.

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Donja Gračanica, gdje je gorio drveni stub. Požar je ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:00 do 12:35 sati, u blizini Trga kralja Tomislava, gdje je gorio otpad, te

– od 18:10 do 18:40 sati, na Adi, gdje je gorjela trava i otpad.

Posavski kanton

Orašje. Vatrogasna jedinica grada Orašje imala je intervenciju na gašenju požara na otvorenom prostoru u naselju Domaljevac. Požar je lokalizovan.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su šest manjih intervencija i to: tri intervencije na gašenju požara na otvorenom prostoru, jedna tehnička intervencija na otvaranju zaglavljenih vrata i dva obezbjeđenja (sportski događaj i pretakanje goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo).

 Tehničke intervencije

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenica imala je tehničku intervenciju gdje je dostavljala pitku vodu.

 OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavina proteklih dana koje su uzrokovale povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

                                       FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR