Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 28./29.04.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod…………………………    427 (pripremno stanje), jučer 432,

Bosanski Šamac………………………    284 (normalno stanje), jučer 276,

Orašje………………………………….     513 (normalno stanje), jučer 515.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 199,07  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

 POŽARI 

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 23:48 do 02:00 sati, na Boračkom jezeru, gdje je gorjela vikendica.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog automobila i jednu na gašenju zapaljenog roštilja u ugostiteljskom objektu.

Zeničko-dobojski  kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je  intervenciju na gašenju požara u naselju Radakovo. Požar je ugašen.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je  intervenciju na gašenju požara u mjestu Ošve, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je  intervenciju na gašenju požara u mjestu Bićer, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

 Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 02:15 do 04:00 sati, u mjestu Gata, gdje je gorjelo putničko vozilo.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, iznosio je u Mostaru 21, a na Ivan Sedlu 39, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za veći dio Bosne, zbog mogućih pljuskova sa grmljavinom.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR