Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 26./27.06.2023.  godine, do 10:00 sati

 

ZEMLJOTRESI

 

Zapadnohercegovački kanton

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu registrovali su zemljotres jučer u 12:37 sati, na području Gruda. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 3.0 stepena po Richteru, a intezitet u epicentru bio je III stepena Merkalijeve skale.

Kantonalni operativni centar Zapadnohercegovačkog kantona nije zaprimio zvanične obavjesti niti dojave građana o materijalnoj šteti ili drugim posljedicama koje bi mogao izazvati ovaj potres.

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu veću intervenciju i to dana 26.06.2023.godine, u 23:43 sati, u ulici Milana Preloga bb, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen u 01:14 sati. U gašenju požara učestvovalo 11 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Pričinjena je materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih lica.

Osim toga imali su i četiri manje intervencije na gašenju požara:  dvije na gašenju zapaljenog smeća, jednu na gašenju zapaljenog tavana kuće i jednu na gašenju zapaljenog automobila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:38 do 19:30 sati, na Tekiji gorjelo nisko rastinje,

– od 22:55 do 23:25 sati, na Tekiji gorjelo nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 19:55 do 20:25 sati u Strugama, gdje je gorjela podnica teretnog vagona.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju putničkog motornog vozila.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Huskići, gdje je gorio otpad.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara od 01:52 do 02:20 sati tehničku intervenciju na spuštanju osoba sa balkona u Splitskoj ulici.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje tehničke intervencije, i to: otvaranje zaglavljenih vrata lifta i rezanje drveta.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR