Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 25./26.12.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 25.12.2022. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 25.12.2022. godine, uzorkovan je materijal kod pet osoba.  Završena su testiranja i prema rezultatima  nema   osoba   pozitivnih   na COVID- 19.

Zaključno sa  25.12.2022.godine, na području BPK Goražde  nema aktivno  zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 4.341 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirano 10986 osoba, od kojih je 5753 pozitivno  (5591 osoba je izliječeno, 162 osobe  preminule), nema aktivnih osoba.

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 199,16  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata, nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod…………………………………            651 (pripremno stanje), jučer 665,

Bosanski Šamac………………………………            493 (normalno stanje),  jučer 509,

Orašje…………………………………………..               712 (pripremno stanje), jučer 725.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju u ulici Bužimska, gdje su gorjele elektro – instalacije na porodičnoj kući. Pričinjena je materijalna šteta.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasci DVD Busovača imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu grada kod ASA banke, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na privatnom stambenom objektu u naselju Poljice.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u pogonu firme „Corn flips dd Majevica“ Srebrenik.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na privatnom stambenom objektu u ulici M. Suljetovića br. 100. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije i to: dvije na gašenju otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka te jednu na gašenju zapaljenih elektroinstalacija.

 

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 25.12.2022. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje i Lukavac dok je na lokalitetu Živinice odogovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetima Skver, BKC i Mobilna: Srebrenik nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE I ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog kišnih padavina došlo je do zamućenja vode, te se i dalje preporučuje korisnicima da zbog pojave mutnoće na izvorištima iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

 

OSTALO

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Kanton Sarajevo

  • Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo dana, 24.12.2022 godine, u 11:47 sati, zaprimila je informaciju od Policijske stanice Ilijaš da je na području te općine nestala jedna ženska osoba, rođena 1981 godine. Nakon pribavljanja neophodnih podataka, Kantonalna uprava civilne zaštite angažovala je 30 pripadnike Službe za spašavanje iz lavina, potrage i spašavanja na vodi i pod vodom, koja je formirana u GSS Kantona Sarajevo, koji su zajedno sa pripadnicima policije krenuli u akciju spašavanja dana, 25.12.2022 godine. Akcija je završena isti dan u 16:15 sati, a nestala osoba nije pronađena.
  • Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo, dana 25.12.2022 godine, u 17:11 sati, zaprimila je i informaciju od strane građanina da se jedna muška osoba, strani državljanin, izgubio na širem lokalitetu Skakavca. Nakon pribavljanja neophodnih podataka, Kantonalna uprava civilne zaštite, angažovala je dva tima sa po 10 spasioca Službe za spašavanje iz lavina, potrage i spašavanja na vodi i pod vodom, koji su odmah izašli na lokalitet gdje se osoba izgubila. Pripadnici Službe su u 18:20 sati, locirali i pronašli izgubljenu osobu, koja nije imala povreda, a koja je bila u dobrom zdravstvenom stanju. Pronađena osoba odbila je da se uputi u ustanovu Hitne medicinske pomoći.

 

BIHAMK

Zbog vjerskog praznika katoličkog Božića večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR