Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 25./26.05.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE- VODOSTAJI 

 Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Sane je u normalnim granicama i iznosi 168 cm, (kritična tačka je 311 cm).

Vodostaj rijeke Une je u normalnim granicama i iznosi 66 cm, ( kritična tačka je 100 cm).

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju  duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 h:

Bosanski Brod……………………………     690 (pripremno stanje), jučer 696,

Bosanski Šamac………………………..      542 (normalno stanje), jučer 526

Orašje…………………………………….      744(pripremno stanje), jučer 754.

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,40  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Svi vodostaji na području Hercegovačko-neretvanskog kantona su u opadanju.

 Kanton Sarajevo

Dana 25.05.2023. godine održana je vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Općine Centar na kojoj je donesena Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane poplavom za područja MZ Pionirska Dolina i MZ Nahorevo. U toku jučerašnjeg dana preduzete su mjere na otklanjanju i saniranju posljedica od bujičnih poplava na području Općine Centar.                                         

Kanton 10

Grad Livno. Tokom jučerašnjeg dana  gradonačelnik Grada Livno na prijedlog Štaba civilne zaštite grada Livna, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće za pojedina područja Grada Livno, nastale zbog poplava uzrokovanih obilnim kišnim padavinama. Stanje prirodne nesreće proglašene su za naseljena mjesta: Žabljk, Guber, Prolog, Lištani, Čelebić, Sajković, Prisap, Priluka, Kablići i Zastinje koje su  zahvatile obilne padavine u vremenu od 16 do 18.05. 2023 godine, a koje su prouzrokovale štetu na poljoprivrednim kulturama. Komisija za procjenu šteta su na terenu i vrše procjenjivanje nastale štete.

 POŽARI 

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici  Fra Grge Martića br 15, gdje je gorio otpadni materijal. Požar je ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 13:45 do 14:15 sati, u ul. Hamida Vuka, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara

od 15:25 do 16:20 sati, u Gabela Polju, gdje je gorio otpad.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su jednu manju intervenciju na gašenju zapaljene elektro-instalacije u privatnoj kući.

 OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Na području grada Bihaća potrošačima se i dalje preporučuje  prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za područja: centralne, istočne i sjeverne Bosne, usljed mogućih pljuskova 15-30 litara kiše za jedan sat, što može izazvati probleme sa bujicama i u urbanim sredinama.

  

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR