Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 24./25.05.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE- VODOSTAJI 

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Sane je u normalnim granicama i iznosi 181 cm, (kritična tačka je 311 cm).

Vodostaj rijeke Une je u normalnim granicama i iznosi 70 cm, ( kritična tačka je 100 cm).

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju  duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 h:

Bosanski Brod……………………………     696 (pripremno stanje), jučer 700,

Bosanski Šamac…………………………      526 (normalno stanje),  jučer 534

Orašje…………………………………….       754 (pripremno stanje), jučer 761.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,43  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,67 m3/s.

  

Kanton sarajevo

Dana 24.05.2023.godine, uslijed obilnih kišnih padavina koje su zahvatile područje Kantona Sarajevo u popodnevnim satima došlo je do pojave bujičnih voda, začepljenja šahtova i odvoda, što je prouzrokovalo plavljenje pojedinih objekata, te oštećenje lokalnih saobraćajnica na području općine Centar, u naselju Nahorevo  i to na slijedećim lokacijama:

  • u ulici Svetozara Ćorovića došlo je do izlijevanja iz korita  Koševskog potoka koji je poplavio jedan ugostiteljski objekat i nekoliko kuća, te oštetio lokalnu putnu komunikaciju na nekoliko mjesta,
  • na lokalnom putu Barice – Čavljak bujična voda nanijela je velike količine tampona uslijed čega je odvijanje saobraćaja na toj dionici bilo otežano.

O svim navedenim informacijama Kantonalni operativni centar civilne zaštite, je po prijemu istih obavijestio pomoćnika direktora za mjere zaštite i spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo koji je odmah izašao na ugroženo područje, te naložio da se obavijeste  općinske službe civilne zaštite da u skladu sa svojim nadležnostima odmah preduzmu neophodne mjere na otklanjanju posljedica od kišnih padavina, a ako  im je potrebna pomoć od organizovanih snaga civilne zaštite Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo da istu zatraže preko Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite.

Općinska služba civilne zaštite Centar je na pogođenom području angažovale svoje organizovane snage zaštite i spašavanju, koje su preduzele neophodne mjere na otklanjanju posljedica od bujične poplava.

                                                 

Kanton 10

Grad Livno. Dana 24.05. 2023. godine, na prijedlog Stožera civilne zaštite grada Livna, gradonačelnik Livna donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće nastale zbog poplava uzrokovanih obilnim kišnim padavinama. Prirodna nesreća proglašena je za naseljena mjesta: Žabljak, Guber, Prolog, Lištani, Čelebić, Sajković, Prisap, Priluka, Kablići i Zastinje. Obilne padavine zahvatile su spomenuta područja u vremenskom razdoblju od 16. do 18. 05. 2023.godine.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jednica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara trave u u Bogumilskoj ulici.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka u naselju Hrasno. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 12:20 do 13:35 sati, gdje je gorio automobil na Putu za Vardu.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 11:00 do 11:20 sati, gdje je gorjela trava u Klepcima, te
  • od 11:35 do 13:00 sati, gdje je gorio otpadni materijal u Dračevu.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara

od 17:00 do 18:15 sati, gdje je gorjelo potkrovlje kuće, u Radešinama.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, na Banovim Njivama. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Peševići kod Travnika, gdje je gorjela štala. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su pet manjih intervencija i to: dvije na gašenju požara otpadnog materijala, jednu na gašenju požara niskog rastinja, te dvije tehničke intervencije.

 

Kanton 10

Grad Livno. Vatrogasna jedinica općine Livno imala je intervenciju u naselju Brina, uslijed udara groma došlo je do požara na obiteljskoj kući, kojom prilikom je pričinjena veća materijalna šteta. Intervencijom djelatnika VD-a Livno požar je ugašen u vremenu od 13:15 do 15:20 sati.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničke intervencije i to:

  • od 10:05 do 10:50 sati, na izvlačenju zmije iz automobila u naselju Bijeli Brijeg,
  • od 10:26 do 11:10 sati, na ispumpavanju vode iz stana u Bulevaru, te
  • od 12:26 do 12:40 sati, na otvaranju lifta u ulici Kneza Višeslava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervencije i to:

  • od 09:30 do 17:00 sati, na pilanju i odvozu stabala u Višićima, te
  • od 21:00 do 21:20 sati, na obilasku deponije u Adi.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je tri tehničke intervencije: i to dvije intervencije na ispumpavanju vode u poslovnom prostoru „Bingo“ u mjestu Suha, te jednu na magistralnom putu M-18 u mjestu Kulići, na sapiranju i otklanjanju ostataka sa ceste nakon saobraćajne nezgode.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavina na području grada Bihaća potrošačima se i dalje preporučuje  prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SRADSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Hadžići i grada Gradačac timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 7 eksplozivnih sredstava.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za regije Livna, Mostara i Sarajeva, zbog moguće grmljavine.

 

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar i Ivan Sedlo 11; Bugojno i Široki Brijeg 12; Livno 13; Banja Luka, Sarajevo i Zenica 14; Sanski Most 15; Bihać, Doboj i Tuzla 16; Bijeljina 17; Gradačac i Trebinje 18; Neum 19; Mostar 20°C.

 

 

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR