Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 25./26.04.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Federalni hidrometeorološki zavod, na osnovu dostupnih hidrometeorolških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS dostavljaju Obavjest br.08/2023, o mogućim bujicama / klizištima na slivu rijeke Save, usljed padavina koje se očekuju u narednim danima na područje centralne BiH, gdje je moguće lokalno izlijevanje manjih vodotoka.

 

Očekivani početak događaja: 25. 04. 2023. godine

Očekivani vrh vodnog vala: 26. 04. 2023. godine

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 h

 

Bosanski Brod…………………………    438  (pripremno stanje), jučer 471,

Bosanski Šamac………………………    290 (normalno stanje), jučer 342,

Orašje………………………………….     542 (normalno stanje), jučer 579.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,10  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona  je blago povećan.

 

POŽARI 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su intervenciju u mjestu Kula, gdje je gorio prateći objekt 3 garaže i sprat iznad garaža sa krovnom konstrukcijom. Intervencija trajala od 17:00 do 19:00. Požar je ugašen .

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u Planincima dvije, te jednu u Gnojnicama.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala na deponiji Bukova, od 13:00 do 13:30 sati.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u naseljenom mjestu Miljanovci u 18:02 sati, kojom prilikom je gorio pomoćni objekat. Prouzrokovana je materijalna šteta na objektu, mehanizaciji i sijenu, a povrijeđenih nije bilo. U gašenju su učestovala četiri vatrogasca i deset mještana.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u imali su tri manje intervencije: dvije na gašenju otpadnog materijala i jednu na gašenju kablova za prijenos električne energije.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tehničku intervenciju, na uklanjanju drveta sa ceste.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je  tehničku intervenciju od 20:40 do 21:30 sati, na ispumpavanju vode iz podruma.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je tehničku intervenciju od 20:00 do 20:20 sati, na obilasku gradske deponije Ada.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je  tehničku intervenciju od 13:30 do 14:17 sati, na dopremanju vode na branu.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 25.4.2023. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok se na lokalitetima Živinice i Mobilna: Kalesija nije mogao ocijeniti kvalitet zraka.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je 36 u Mostaru , a na Ivan Sedlu  41, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Visina snijega u 08 sati (cm): Bjelašnica 111.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Čemerno, Han Pijesak 16; Gacko, Livno 7; Nevesinje, Sanski Most 22; Bileća 18; Trebinje 40; Bugojno, Ivan Sedlo, Sokolac 19; Banja Luka, Mostar 6; Bihać, Bjelašnica, Mrkonjić Grad 17; Sarajevo-Bjelave 21; Zenica 23; Tuzla, Bosanski Novi 1: Zvornik 2.

 

 

 

 

                             FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR