Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 24./25.04.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 Federalni hidrometeorološki zavod, na osnovu dostupnih hidrometeorolških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS dostavljaju Obavjest br.08/2023, o mogućim bujicama / klizištima na slivu rijeke Save, usljed padavina koje se očekuju u narednim danima na područje centralne BiH, gdje je moguće lokalno izlijevanje manjih vodotoka.

Očekivani početak događaja: 25. 04. 2023. godine

Očekivani vrh vodnog vala: 26. 04. 2023. godine

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 h

Bosanski Brod…………………………    471  (pripremno stanje),

Bosanski Šamac………………………    342 (normalno stanje),

Orašje………………………………….     579 (normalno stanje).

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 199,11  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

 POŽARI 

Posavski kanton

Grad Orašje. Vatrogasna jedinica grada Orašja imala je intervenciju na gašenju otvorenog požara u mjestu Draganovićima, gdje je gorjela deponija otpada. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca s vozilom. Požar je lokalizovan.

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Rosulje, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma na manjoj površini.  Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Masle, gdje je gorjelo brojilo za struju na privatnom stambenom objektu. Požar je lokalizovan i ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara

od 09:00 do 10:00 sati, u prostorijama Specijalne policije u Sjevernom logoru, gdje je gorjela kuhinja.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u imali su šest manjih intervencija i to: pripravnost na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i pet obezbjeđenja (jedno na pretakanju goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i četiri obezbjeđenja sportskih događaja).

 Tehničke intervencije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničke intervencije i to:

– od 12:40 do 13:40 sati,  na Šehovini, gdje je uklonila zmiju iz podruma kuće, te

– od 17:25 do 18:15 sati, na Bijelom Brijegu, gdje je ispumpavala vodu iz podruma.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 24.4.2023. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok se na lokalitetima Živinice, Mobilna i Kalesija nije se mogao ocijeniti kvalitet zraka.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Fedralni hidrometeorološki zavod izdao je žuto upozorenje za regije Mostara, Bihaća i Tuzle zbog očekivanih kišnih padavina do 30 l/m2.

Visina snijega u 08 sati (cm): Bjelašnica 95.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Čemerno 39; Livno 24; Nevesinje 22; Bileća 18; Prijedor 17; Gacko 14; Sanski Most 13; Gradačac 12; Trebinje 10; Mostar 9; Ivan Sedlo 8; Banja Luka, Bijeljina, Mrkonjić Grad 7; Foča 6; Bihać, Bjelašnica, Tuzla, Zenica 5; Bugojno, Sarajevo-Bjelave, Srebrenica 4; Han Pijesak 3; Sokolac, Zvornik 2; Rudo 1.

 

                             FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR