Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 23./24.12.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         488 (pripremno stanje), jučer 514,

Bosanski Šamac…………………………          333 (normalno stanje),  jučer 349,

Orašje……………………………………..          555 (normalno stanje),  jučer 569.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 09:40 do 10:15 sati, u ulici A.Šantića, gdje je gorjela plinska peć.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sedam manjih intervencija na gašenju požara, i to: tri na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka i dvije na gašenju zapaljenog niskog rastinja.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 14:00 do 16:00 sati, u naselju Lušci Palanka, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 17:45 do 19:45 sati, u mjestu Kolunić, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je od 03:15 do 03:35 sati tehničku intervenciju na spašavanju osobe iz zaglavljenog lifta u zgradi u centru grada.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 14:05 do 14:30 sati, skidanje mačke sa stabla na Carini,

– od 18:36 do 20:05 sati intervencija u ulici B.Čule (osoba pala sa galerije biskupskog centra).

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 18:00 do 18:20 sati tehničku intervenciju na obilasku gradske deponije u Adi.

 

BIHAMK

 

Povodom katoličkog Božića od danas u 12 sati do sutra navečer do ponoći bit će zabranjen prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za istočne i centralne dijelove, gdje se  očekuje pojava magle po kotlinama.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR