Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 22./23.07.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 07:35 do 07:55 sati, na Mazoljicama, gdje je gorjela  trava,

– od 13:00 do 13:48 sati, u mjetu Radoču, gdje je gorjela trava, te

– od 21:55 do 00:05 sati, u mjetu  Semetovcu, gdje je grojela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u Počitelju, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

 Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 13:55 do 15:00 sati, u mjestu Rastovača,  na lokaciji Ilino Brdo, gdje je gorjela  suha trava i slama na površini cca 3.000 m2. Požar su ugasila dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri intervencije na gašenju požara i to: gašenje niskog rastinja, kontejnera sa otpadom i  manjeg požara u stanu.

.VELIKO NEVRIJEME

 Posavski kanton

Jak vjetar i olujno nevrijem zahvatilo je područje Posavskog kantona. Vatrogasne jedinice su protekla 24 sata na stalnim intervencijama gdje rade na: uklanjanju urušenih stabala, pružanju pomoći na sanaciji oštećenih krovova te vrše rašćičavanje saobraćajnica koje su pretrpjele oštećenja usljed jakog nevremena.

 Tuzlanski kanton

Dana 22.7.2023. godine u 21:10 sati, područje Grada Tuzla zahvatilo je jako nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, pljuskovima i grmljavinom. Operativni centra CZ Grada Tuzla zaprimo je veliki broj poziva građana sa prijavom materijalne štete. Osam automobila je oštećeno uslijed pada grana i drveća, put u MZ Obodnica – Donja čitavom dužinom je oštećen, na 5 stambenih objekata u naseljima Ši Selo, Miladije, Borić i dvije stambene zgrade u naseljima Slatina i ulici Armije BiH oštećeni su krovovi. Više desetina prijava iščupanih ili polomljenih stabala.

Sve raspoložive Službe civilne zaštite su od sinoć na terenu i rade na otklanjanju posljedica olujnog nevremena.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je CRVENO upozorenje za  područje centralne Bosne, sjeverne i sjeveroistočne dijelove za vremenski perid  24.07. 2023. godine, od 11:00 do 17:00 sati, zbog očekivanih visokih dnevnih temperatura zraka koje će se kretati od 33 do 40 0C.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 14; Sokolac 16; Banja Luka, Bugojno, Široki Brijeg 18; Sarajevo, Tuzla, Zenica 19; Bijeljina, Doboj, Zvornik 20; Trebinje 24; Mostar 25; Neum 26; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 946 hPa, za 3 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

 

  FERALNI OPERATIVNI CENTAR