Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 21./22.07.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica  općine Velika Kladuša imala je tehničku intervenciju u mjestu Hajrat, na uklanjanju stabla sa puta.

Općina Sanski Most.Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je pet tehničkih intervencija na uklanjanju drveća sa puta i to:  u ulici Prijedorska, Trg Ljiljana, Banjalučka, Muse Ćazima Ćatića i naselju Stari Majdan. Intervencije su trajale u vremenu od 19:00 do 22:00 sati.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je tehničku intervenciju  od 13:35 do 14:25 sati, prilikom saobraćajne nesreće na Bradini.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervencije i to:

  • od 11:40 do 12:50 sati, na sapiranju dijela gradske rive, te
  • od 21:05 do 21:25 sati, obilazak gradske deponije u Adi.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je tehničku intervenciju od 17:00 do 19:00 sati, na ispiranju i čišćenju parkinga i puta isprede crkve u Ljutom Docu. U intervenciji je učestvovao jedan vatrogasac s jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali pet tehnički intervencija i to: na otvaranju vrata u liftu, stanu i uklanjanju stabala.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Posavski kanton

Usljed olujnog nevremena na prostoru cijele Županije posavske, grada Orašja, te općina Domaljevac i Odžak vatrogasne jedinice su u protekla 24 sata imali intervencije na čiščenju ulica, te uklanjanja urušenih stabala sa prometnica.

 

Tuzlanski kanton

Dana 20.07.2023. godine, gradonačelnik Lukavca donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području grada Lukavca, uzrokovano olujnim nevremenom.

 

Sinoć oko 20:15 sati, Tuzlanski kanton pogodilo je nevrijeme, uzrokovano jakim vjetrom i pljuskom. Prema dojavama građana sa terena, prijavljivan je nestanak struje u mnogim MZ širom TK, čupanje stabala kao i otkrivanje kuća. Ekipe Službe zaštite i spašavanja bile su na terenu.

 

Kanton Sarajevo

U toku prethodne noći, područje Kantona Sarajevo zahvatilo je nevrijeme u vidu pljuskova praćenih grmljavinom, a na pojedinim lokacijama jakim vjetrom. Vjetar je u ul. Alipašina oborio stablo (Općina Centar), u ul. Milana Preloga stablo, Džemala Bijedića stablo i stub ulične rasvjete (Općina Novi Grad), u ul. Željeznička br. 16. stub ulične rasvjete (Općina Ilidža) i u ul. Tinohovska stablo (Općina Hadžići). Dežurni u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite odmah je obavijestio Službu za sječu i uklanjanje stabala sa zelenih površina i saobraćajnica u KJKP „Park“, koje su izašle na teren i radile na sanaciji nastale štete. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo su uklonili oborena stabla u ul. Milana Preloga i Džemala Bijedića, a jedno vatrogasno vozilo sa korpom je upućeno u Hadžiće radi pružanja pomoći na uklanjanju stabla u ul. Tinohovska, gdje su odstranili granje sa navedenog stabla, bez mogućnosti uklanjanja istog jer je potrebna veća korpa. Dežurni u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite je koordinirao između gore navedenih ekipa, kao i sa elektrodistribucijom radi isključivanja električne energije u ul. Džemala Bijedića i Tinohovska.

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Zbog jakog nevremena /kiša,vjetar i grmljavina/ koje je zahvatilo Kanton bilo je više kraćih prekida u snabdijevanju električnom energijom. Trenutno su u prekidu sljedeći dalekovodi: Bihać – područje naselja Brekovica, Bosanska Krupa – jedan dio DV 10kV Otoka-Centar i dio DV 10kV Baštra Banjani, Cazin – jedan dio DV 10kV Ljubijankići, i Sanski Most – jedan dio DV 20kV Podvidača i jedan dio 10kV Lušci Palanka, radovi su u toku.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTO UPOZORENJE za područja cijele Bosne i Hercegovine zbog mogućih lokalnih pljuskova, praćenih grmljavinom, pojačanim vjetrom i pojavom grada za period 21.07.2023. od 16:00 sati do 22.07.2023. do 23:59 sati. Za očekivati je pojavu jačih pljuskova, lokalno može pasti 15-35 litara kiše po metru kvadratnom. Uz grmljavinu se očekuje i vjetar brzine 45-65 km/h.

 

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 16; Sokolac 18; Bihać, Bugojno, Zvornik 19; Banja Luka, Sarajevo, Široki Brijeg, Tuzla, Zenica 20; Mostar, Trebinje 26; Neum 30.

 

 

 

 

 

 

                                                         FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR