Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 22./23.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:07 do 14:50 sati, na Slipčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:45 do 21:20 sati, na Tekiji, gdje su gorjele grane iza prodavaonice „Best“.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:37 do 12:15 sati, u Strugama, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 13:53 do 14:37 sati, na Modriču , gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 10:00 do 10:10 sati, u Vukovarskoj ulici, gdje je gorio kontejner sa otpadom.

Općina Jablanica. Vatrogasna jednica općine Jablanica imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 17:39 do 18:00 sati, u naselju Šljunkara, gdje je gorio kontejner sa otpadom,

– od 18:15 do 19:04 sati, u naselju SP-100, gdje je gorio dimnjak.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. U 18:35 sati izbio je požar na zgradi Gimnazije i Srednje strukovne škole fra Dominik Mandić u Širokom Brijegu. Na gašenje požara izišlo je 8 vatrogasca PVP-a Široki Brijeg s 3 vozila, 4 vatrogasca PVP-a Grude s 2 vozila, 3 vatrogasca PVP-a Posušje s jednim vozilom i 6 vatrogasaca DVD-a Kočerin (Š.Brijeg) s jednim vozilom. Požar je ugašen oko 23:30 sati, a vatrogasci iz Širokog Brijega su ostali dežuratati na požarištu. Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen. Pričinjena je veća materijalna šteta.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su jednu intervenciju i to izlazak na lice mjesta po dojavi da se u stanu pojavio dim.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju požara i to:

u naselju Donji Čaklovići, gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu,

u ulici Husinskih rudara, gdje je gorjelo putničko vozilo.

Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara od 00:24 sati, u ulici Bosanska bb, gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu. Požar je lokaliziran i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Kamberovića čikma, gdje je gorio elektro ormar. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Tramošnjik, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu. Požar je ugašen i nije bilo materijalne štete.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 56, što pokazuje da je zrak umjerene kvalitete, a na Ivan Sedlu 43, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bihać, Bosanski Novi 7; Mrkonjić Grad 4; Doboj, Gradačac, Prijedor 2; Sanski Most, Zenica 1.

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 38; Han Pijesak 18; Ivan Sedlo 16; Bugojno, Sokolac 14; Sarajevo-Bjelave, Srebrenica 12; Mrkonjić Grad 10; Livno 6; Čemerno, Višegrad 5; Foča 4; Bihać, Rudo 3.

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): Sokolac -10 stupnjeva, Bjelašnica -6, Bugojno, Sarajevo, Srebrenica i Zenica -4, Ivan Sedlo i Livno -2, Drvar i Tuzla -1, Doboj, Široki Brijeg i Stolac 0, Banja Luka, Bijeljina, Mostar, Prijedor, Sanski Most i Trebinje 1, Bihać 2, Gradačac 3, Neum 6 °C.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR