Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 19./20.02.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Žegarsko polje, gdje je gorjela trava. Požar je ugašen.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od  14:00 do 15:00 sati u mjestu Klisa, gdje je gorio dimnjak i dio krovne konstrukcije.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

 • od 11:55 do 15:30 sati u mjestu Kruharuša, gdje je gorjela šuma, te
 • od 18:30 do 20:20 sati u mjestu Hrustovo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju na gašenju požara od 11:20 do 12:00 sati u mjestu Čava, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 12:00 do 12:40 sati, gdje su gorjeli željeznički pragovi na Bišća Polju.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 20:15 do 20:30 sati, gdje je gorio otpadni materijal u Gabeli, te
 • od 20:30 do 20:50 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Gabeli.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 13:25 do 14:35 sati, u ugostiteljskom objektu „Bon apetit“ u Čitluku, te
 • od 16:30 do 18:00 sati, gdje je gorio otpadni materijal u Bijakovićima.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požarao od 21:35 do 21:55 sati, gdje je gorio otpadni materijal u ul. Kolonija.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 00:20 do 02:20 sati, gdje je gorjela stara napuštena kuća u selu Šlimac.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 14:20 do 15:10 sati, gdje je gorio dimnjak na obiteljskoj kući u ul. Don Lazara Lazarevića.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • otpadnog materijala na lokaciji Slatina,
 • niskog rastinja na lokaciji Fočanska,
 • dimnjaka na lokaciji S. Lipnica, te dvije tehničke intervencije.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Jelovče Selo gdje je gorjelo nisko rastinje, površine oko 40 dunuma i 10 dunuma šume.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Poljice gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

 • šume na lokaciji Jasenica opožareno je oko 25 dunuma,
 • niskog rastinja na lokaciji Zahirovići, te
 • niskog rastinja na lokaciji Brda.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Gornja Lohinja gdje je gorio pomoćni objekat.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je tri intervencije na gašenju požara niskog rastinja na lokacijama Brnjica, Sprečko polje i Centar.

Općina Teočak. DVD Teočak imao je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na lokaciji MZ Centar gdje je opožareno oko 1.5ha.

Općina Sapna DVD Sapna imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, opožareno oko 10 dunuma.

 

Srednjobosanski kanton

Opoćina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imala je intervenciju na gašenju požara od19:50 do 22:40 sati u mjestu Pavice, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i šuma.

Općina Donji Vakuf. Vatrogasna jedinica općine Donji Vakuf imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu u mjestu Prusac. Požar lokaliziran a na objektu je pričinjena veča materijalna šteta.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara

trave i niskog rastinja, u mjestu Suhi Do, isti je stavljen pod kontrolu i lokaliziran.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je dvije intervencije na gašenju požara u ulici Salih Bega Kuljuha gdje je gorio dimnjak i otpadni materijal, u gašenju su učestvovala dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je tehničku intervenciju, ulazak u stan pomoću ljestava, u ul. Aleja Ljiljana.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervencije na gašenju požara i to:

suhe trave i niskog rastinja u mjestu Pehare i u ulici Avde Smajlovića, te električnog stuba u Goraždanskoj ulici, kao i osiguranje sportskog događaja.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je tri intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u naseljima Doboj, Bare i Turbići.

Grad Zavidovići. Vatrogasna jedinica grada Zavidovići imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u mjestima Biljačić i Kučice.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u mjestu Bukva. U intervenciji su učestvovala dva vatrogasca i četiri mještana.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su jednu manju intervenciju na gašenju požara gdje je gorio poslovni prostor.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 19.02.2023. godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Bukinje, Živinice, Mobilna: Srebrenik, dok je odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Lukavac.

 

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica -4; Livno -3; Bugojno -2; Drvar, Sanski Most -1; Bihać, Široki Brijeg 1; Ivan Sedlo, Sarajevo, Zenica 2; Tuzla 5; Mostar 6; Gradačac 7; Neum 8.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR