Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 18./19.10.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara na magistralnom putu, gdje je gorio kamion. Požar je ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju u Adi, gdje su vršili natapanje požarišta na gradskoj deponiji otpadnog materijala.

 Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Dragićina, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u vremenu od 15:00 do 17:00 sati.

Opožareno je cca 5 000 m2 površine.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su su  jednu manju intervenciju na gašenju požara u garaži.

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Dana 18.10.2023. godine, aktivirao se požar na gradskoj deponiji otpadnog materijala na lokalitet Šišeta. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde sa jednim vatrogasnim vozilom i dva vatrogasca su vršili natapanje i gašenje deponije u vremenskom terminu od 18:35 do 20:15 sati. U akciji gašenja požara učestvovao i jedan radnik JKP „6 Mart“ Goražde.

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 19:41 do 23:40 sati, u mjestu Brezova Kosa, gdje je gorio stambeni objekat (kuća).

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik.  TVJ Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Slimena –    Travnik,  gdje je gorjela krovna konstrukcija na garaži. Uzrok požara nije poznat. Požar je ugašen.

UKLANJANE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Odžak, Busovača, Foča FBiH, Vitez, Novi Grad-Sarajevo i Bosanska Krupa timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 8 eksplozivnih sredstava i streljivo 2 kom.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti nivo upozorenja širom Bosne i Hercegovine, zbog mogućeg jakog južnog i jugozapadnog vjetra, praćenog olujnim udarima i obilnijim padavinama. Udari vjetra očekuju se od 50 do 80, u višim područjima do 90 km/h. Kišne padavine moguće su od 40 i 80, lokalno na sjeverozapadu Hercegovine do 100 l /m2.

                              

                                     FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR