Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 18./19.07.2023. godine, do 12:00 sati

POŽARI

 Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac  imala je intervenciju na gašenju požara na gradskoj deponiji otpada. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio vagon na željezničkoj stanici Kreka. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je tri intervencije na gašenju požara na željezničkoj stanici Kalesija, gdje je gorio otpad. Požar je lokaliziran i ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je  intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:10 do 10:45 sati, u mjestu Rodoču, gdje je  gorjela živa ograda,

– od 10:50 do 12:10 sati, u mjestu Rodoču , gdje je gorjela trava i nisko raslinje,

– od 12:46 do 13:05 sati, na željezničkoj stanici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:51 do 20:00 sati, na Uborku, gdje je gorio otpad,

– od 19:00 do 21:40 sati, na Uborku (ponovna intervencija), gdje je gorio otpad,

– od 22:00 do 23:20 sati, u Hodbini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 22:25 do 23:05 sati, na Bišća Polju, gdje su  gorjele gume.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:58 do 13:32 sati, u mjestu Čeljevu, gdje je  gorio otpad i nisko rastinje,

– od 13:15 do 13:58 sati, u mjestuTasovčići, gdje je gorjela trava i biljni otpad,

– od 17:43 do 18:00 sati, na zgradi Općine, gdje je  gorjela vanjska jedinica klime,

– od 17:50 do 18:15 sati, u mjestu Klepci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 23:40 do 00:25 sati, u mjestu Opličići, gdje j e gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara i to:

– od 10:30 do 11:45 sati, u mjestu Međugorje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 17:35 do 20:00 sati, u Sretnicama, gdje je  gorjela deponija smeća.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jabalnica imala je intervenciju na gašenju požara na Komadinovom vrelu od 12:10 do 13:15 sati, gdje je gorjelo smeće.

 Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju od 12:40 do 13:45 sati, u mjestu Smoljane, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri intervencije od čega:

– jednu na  gašenju požara u kontejneru sa otpadom,

– dvije na gašenju kablova električnih instalacija, te

– jednu na gašenju niskog rastinja.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imala je  intervenciju na gašenju požara  na poslovnom objektu „Bajra“. Požar je ugašen.

 Posavski kanton

Općina Orašje. Vatrogasna jedinica općine Orašje imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Gajevi, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude.  Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:50 do 15:20 sati u mjestu Tihaljina, gdje je gorjela deponija sa otpadnim materijalnom i nisko rastinje, na površini od cca 200 m2. U intervenciji učestvovala su  tri člana DVD-a Tihaljina i četiri vatrogasca PVP-a Grude sa četiri vatrogasna vozila, te

– od 14:22 do 15:30 sati,  u podrumu svadbenom salonu „Stević“ u mjestu Posušje, u okviru kojeg su uskladišteni auto dijelovi.

KLIZANJE TLA

 Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Dana 18.7.2023. godine, Službi civilne zaštite Grada Gračanica prijavljeno je reaktiviranje klizišta u naselju Mašići, MZ Buk koje je prekinulo nekategorisani put prema 2 stambena objekta.

 VELIKO NEVRIJEME

 Zeničko-dobojski kanton

Područje ZDK-a,   tokom noći zahvatilo  je  snažno nevrijeme praćeno orkanskim vjetrom koji je rušio stabla, padale su suhe grane, pomjerani su crijepovi sa krovova kuća , inventar u ljetnim ugostiteljskim objektima, te je dolazilo do povremenog nestanka električne energije.

Grad Zenica.  Grad Zenicu zahvatilo je nevrijeme usljed čega je došlo do:

– pada lima u ulici ABiH,

– pada stabla na lokalni  put Ričice – Sviće,

– oštećenja crijepova na krovovima u naselju Hamida,

– pada dijelova fasade sa zgrada u strogom centru grada,

– pomjeranja inventara  u ljetnim ugodtiteljskim objektima ,

–  nastanka štete na visokim zgradama sa otvorenim balkonima, te

– kratkotrajnih prekida u snabdijevanju električnom energijom.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Prema prikupljenim informacijama najviše je pogođen grad Mostar, gdje su vatrogasci imali veći broj intervencija koje su uključivale pilanje i uklanjanje oborenih stabala sa cestovne površine kao i sa automobila. Uslijed olujnog nevremena došlo je do prekida napajanja električnom energijom u naseljima: Miljkovići, Polog, Kozice i Međine. Svi kvarovi će biti otklonjeni u toku dana.

Grad Konjic. Na području grada Konjica uslijed olujnog vjetra došlo je do prekida napajanja električnom energijom u naseljima: Buturović Polje, Parsovići, Ostrožac, Gorani, Lukomir i Lađanica.

Općina Jablanica. Kišno nevrijeme koje je zahvatilo općinu Jablanicu dovelo do začepljenja cestovnih šahtova, kao i veći angažman vatrogasaca.

Prozor-Rama. Na području Općine Prozor-Rama usljed nevremena došlo je do nekoliko intervencija na  uklanjanju oborenih stabala i crijepova sa cestovne površine.

 Srednjo-bosanski kanton

Na područja općina: Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Novi Travnik, Travnik i Jajce  u noći 18/19. 07.2023. godine, pogodilo je olujno nevrijeme koje je prouzročilo veliku materijalnu štetu. Vjetar je prouzročio štete: na krovovima kuća, poljoprivrednim usjevima i voćnjacima. Usljed čupanja i rušenja stabala putne komunikacije su bile kratkotrajno blokirane. Sve raspoložive ekipe su odmah izašle na teren. Usljed olujnog vjetra, došlo je i do prekida napajanja električnom energijom u većem broju naselja na području Kantona.

 Kanton Sarajevo

U toku prethodne noći područje Kantona Sarajevo zahvatilo je nevrijeme u vidu pljuskova praćenih grmljavinom i jakim vjetrom. Vjetar je oborio stabla u ulicama: Plantaže, Zaima Topčića i  u Aleji Bosne Srebrene. Ekipe KJKP Park rade na sanaciji terena.

Kanton 10

U toku noći jak vjetar prouzročio je  materijalnu štetu na području cijelog Kantona 10, gdje je došlo do rušenja stabala drveća na više lokaliteta, kao i nošenje krova sa kuće na putnu komunikaciju Skucani-Vidimlije. Brzom intervencijom, rašćišćena je putna komunikacija i od 01:00 sati, puštena je u promet.

 OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Zbog jakog nevremena koje je u večernjim satima zahvatilo naš Kanton bilo je više prekida u snabdijevanju električnom energijom.Svi kvarovi su otklonjeni osim kvarova na sljedećim dalekovodima:

– u gradu Bihaću  dio 10 kV dv Sunce-Žitoprerada,

– u gradu Cazinu  dio 10 kV dv Podgredina,

– u općini Bosanski Petrovac dio 20 kV dv Krnjeuša.

 Hercegovačko-neretvanski kanton,

Na osnovu informacija dobijenih od Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH i Javnog preduzeća elektroprivreda HZHB, usljed nevremana došlo je do kvara i prekida u napajanju električnom energijom na područjima i to:

– Grada Mostara u naseljima: Miljkovići, Polog, Kozice i Međine,

-Grada Konjica u naseljima: Buturović Polje, Parsovići, Ostrožac, Gorani, Lukomir i Lađanica,  te

–  jednom dijelu Općine Jablanice.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općina Foča FBiH i Orašje timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstva.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTO UPOZORENJE za sjeverna, centralna i istočna područja Bosne i to za vremenski interval od 19.07.2023. godine od 16:00 sati, do 20.07.2023. godine, do 09:00 sati, zbog očeklivanih jakih pljuskova praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra, kao i lokalnom pojavom grada. Za očekivati je da uz jači pljusak može pasti 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom. Uz grmljavinske oblake mogući su olujni udari vjetra brzine 55 do 57 km/h.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR