Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 17./18.04.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Vatrogasna jedinica općine G.Vakuf-Uskoplje imala je intervenciju na gašenju požara  u krugu preduzeća „Aureus“, gdje je gorio silos. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara  u ul. Batva, gdje je gorio stub ulične rasvjete.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Karići- Lukavac Mjesto, gdje je gorio krov kuće.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u Ul. Šehida, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara, i to: dimnjaka na stambenom objektu i kontejnera sa smećem.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 17.04.2023 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Živinice, Mobilna: Kalesija. Kvalitet zraka za dan 17.04.2023 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 26, a na Ivan Sedlu 27, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilnije kišne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, te se korisnicima i dalje preporučuje da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.                                                    

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR