Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 13./14.05.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Rapatnica, gdje je gorio automobil.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Rudarska, gdje je gorio  dimnjak.

Požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 03:08 do 03:55 sati u ul. Ante Starčevića, gdje su gorjele elektro-instalacije u stubištu stambene zgrade.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju zapaljenog pomoćnog objekta u sklopu domaćinstva i jednu na spaljivanju dimnjaka poslovnog subjekta.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 20:06 do 21:15 sati, izvlačenje automobila iz kanala na Avijatičarskom mostu,

– od 20:55 do 21:15 sati, uklanjanje stabla sa ceste u ul.Franje Milićevića.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog puknuće glavne vodovodne cijevi vode nema u većem dijelu Gruda i u naselju Dragićina. Iz JP „Vodovod i kanalizacija“ Široki Brijeg preporuka da je vodu potrebno prokuhati prije upotrebe za piće.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 21, a na Ivan Sedlu 26, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasti meteoalarm za sjever, sjeveroistok i krajnju jugozapad Hercegovine, dijelove zapadne, jugozapadne Bosne i veći dio Krajine zbog očekivanih intenzivnijih padavina, ponegdje praćenih grmljavinoom, povremeno jak do olujan južni i jugoistočni vjetar. Očekivana količina padavine između 30 i 60, lokalno iznad 90 l/m2. Udari vjetra, uglavnom, između 40 i 60, lokalno do 80 km/h.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR