Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 12./13.06.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE- VODOSTAJI 

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,24  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je viši za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 56,65 m3/s.

Nivo vodostaja na rijeci Spreča mjerno mjesto Karanovac u 08,00 sati je 278 cm (redovne mjere odbrane od poplava se poduzimaju na 300cm)

Općina Doboj Istok. Rijeka Spreča je priobalno poplavila oko 40 ha poljoprivrednog zemljišta.

U općinama: Čelić, Sapna, Kalesija i Teočak,  proglašeno je stanje prirodne nepogode izazvano poplavama koje je i dalje na snazi.

 

POŽARI 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su četiri  intervencije: gašenje dimnjaka na stambenoj zgradi, gašenje kontejnera sa otpadom, gašenje drvenog stuba za električnu energiju i obezbjeđenje tankanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Zeničko-dobojski kanton

 Grad Visoko.Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara od 20:03 sati, u   naselju Križ, gdje je gorjela divlja deponija sa otpadnim materijalom. Požar je ugašen.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općine Olovo i gradova Goražde i Gračanica timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 3 eksplozivna sredstva i streljivo 31 komad. Timovi su također vršili uništavanje eksplozivnih sredstava za akreditirane (komercijalne) deminerske organizacije.

OSTALO

 Potraga za nestalom osobom

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo.  I dalje traje potraga za nestalim muškarcem, čiji nestanak je prijavljen dana 30.05.2023. godine u 21:00 sati, u mjestu Čunište.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENT