Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 10./11.06.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE- VODOSTAJI 

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 199,33  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,84 m3/s.

Općina Sapna. Usljed obilnih kišnih padavina koje su zahvatile područje općine Sapna u popodnevnim satima 10.06.2023, i poplave koje su se pojavile Općinski štab Civilne zaštite na telefonskom sastanku u 21:00 sati, donio je Odluku o proglašavanju stanja prirodne nepogode izazvane poplavama.

Prema podacima sa terena najteže je u naseljima Međeđa, Žuje,  Šarci donji zaseok gdje su tri stambena objekta bila pod vodom  kao i više pomoćnih objekata. Brojni lokalni putevi su bili u prekidu, putna komunikacija Sapna – Kalesija je u velikoj mjeri oštećen i otežano prohodan jednom trakom, koristi se alternativni put Međeđa-Kobilići-Sapna. Bujica je odnijela dva vozila  koja su bila parkirana pored korita Munjače. Službe Civilne zaštite su trenutno na terenu i prikupljaju informacije.

Općina Kalesija. Usljed obilnih kišnih padavina koje su zahvatile područje općine  Kalesija došlo je do plavljenja u  naseljima Gornja Kalesija, Gornje Petrovice, Tojšići, Hidani Donji Rainci MZ Brda  gdje je došlo i do kratkotrajnog  prekida putne komunikacije Kalesija- Zvornik u MZ Gornja Kalesija. 15 stambenih objekata je poplavljeno i više pomoćnih objekata kao i poljoprivrednog zemljišta. Jedan manji most koji vodi do dva stambena  objekta je uništen. Službe Civilne zaštite su trenutno na terenu i prikupljaju informacije.

 

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 21:15 do 22:50 sati, na Bišće Polju, gdje je gorio otpad.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara

u ul.  3 Tuzlanske  Brigade i u Obali Zmaja od Bosne, gdje su gorjele elektro instalacije.

Općina Lukavac. Vatrogasna jednica općine Lukavac imala je dvije intervencije na gašenju požara u naseljima Bokavići i Koksara, gdje su gorjeli stambeni objekti.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su dvije intervencije. Jedna se odnosi na gašenje zapaljenog otpada na otvorenom prostoru, a druga na sapiranje platforme na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

 

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je imala je pet tehničkih intervencija, i to:

– od 13:35 do 14:20 sati, na otvaranju stana u ul.K.P.Krešimira IV,

– od 13:40 do 14:25 sati, vađenja zmije iz automobila u ul.K.Tomislava,

– od 15:10 do 16:20 sati, na Šehovini gorio automobil.

– od 16:50 do 17:45 sati, u Vrapčićima vađenje zmije iz automobila.

– od 06:36 do 07:30 sati sati, u Žitomisliću, na izvlačenju vozača iz automobila.

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine vršila je obilazak odlagališta u Adi od 21:00 do 21:00 sati.

 

 

OSTALO

 

Potraga za nestalom osobom

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo.  I dalje traje potraga za nestalim muškarcem, čiji nestanak je prijavljen dana 30.05.2023. godine u 21:00 sati, u mjestu Čunište.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na prijavu GSS Goražde da je jedno lice Njemačkog državljanstva zalutalo na lokalitetu Grebka dva člana GSS-a Goražde i jedan uposlenik Kantonalne uprave civilne zaštite BPK-a Goražde te jedan vatrogasac uputili su se sa motorinim vozilom i prikolicom. Članovi GSS-a Novi Grad Sarajevo su krenuli istovremeno te dolaze prije na lice mjesta i nalaze zalutalo lice te nakon pregleda konstatuju da nema povreda. Akcija je trajala 3 sata.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTO UPOZORENJE za sve dijelove BiH zbog obilnijih pljuskova sa grmljavinom. Uz obilnije pljuskove može pasti 20-50 litara kiše po metru kvadratnom.

 

 

 

                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR