Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 09./10.05.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:10 do 14:55 sati u Čeljevu, gdje su gorjele stare gume,

– od  00:15 do 00:50 sati u Adi, gdje su gorjele stare gume.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 17:11 do 17:45 sati u naselju Ovčari, gdje je gorio dimnjak na kući.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 08:10 do 08:50 sati u Neretvanskoj ulici, gdje je gorio kontejner sa otpadom.

 

Zeničko-dobojski  kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara na mjestu Kamberovića Čikma, gdje je gorjela izolacija cijevi za grijanje.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visokog imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Dobrinje, gdje je gorjela divlja deponija.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Ilijasa Smajlagića, gdje je gorio pomoćni objekat.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su osam intervencija. Tri intervencije se odnose na gašenje zapaljenog otpada u kontejneru, jedna na gašenje zapaljenog krova stambenog objekta, jedna na pojavu curenja plina, jedna na asistenciju spašavanja unesrećene osobe i dvije na obezbjeđenje javnih skupova.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Mosnik, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na području grada, gdje je gorio kontejner.

 

Posavski kanton

Grad Orašje. Vatrogasna jedinica grada Orašja i vatrogasci Domaljevca imali su intervenciju na gašenju požara od 20:42 sata na gradskoj deponiji.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 09.05.2023 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Živinice, Mobilna: Kalesija. Kvalitet zraka za dan 09.05.2023 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 24, a na Ivan Sedlu 28, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Travnik, Odžak, Prozor- Rama i gradova Bihać, Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 6 eksplozivnih sredstava, streljivo 751 komad, upaljač 1kom i eksploziv 300 gr.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR