Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 08./09.02.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod…………………………………            432 (pripremno stanje), jučer 456,

Bosanski Šamac………………………………            280 (normalno stanje),  jučer 318,

Orašje…………………………………………..            517 (normalno stanje), jučer 549.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.  Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 08:20 do 08:35 sati, u naselju Mazoljice, gdje je  gorio gorio dimnjak,

– od 19:00 do 20:00 sati u Podgorju, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to.                                                                                                                                                                                                                                 – od 07:16 do 08:10 sati u Bobanovom naselju, gdje je  gorio gorio dimnjak,                                                                  – od 16:40 do 17:15 sati u Klepcima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:55 do 17:20 sati u Gnjilištima, gdje je gorjela trava i biljni otpad,                                                                     – od 17:50 do 18:40 sati u Klepcima, gdje je  gorjelo nisko rastinje,                                                                                   

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stoca imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:55 do 18:15 sati u Borojevićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:15 do 20:15 sati na lokaciji Ljuca, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 22:07 do 23:00 sati, na Bokulji, gdje je gorjela baraka,

 

Zapadno-hercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 14:35 do 16:30 sati, u mjestu Crveni Grm, gdje je gorjela  trava i borova šuma na površini cca oko 2 ha. Požar je ugašen.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 18:30 do 20:00 sati u središtu Gruda, gdje je gorio dimnjak na kući. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Ludviga Peštića, gdje je gorio dimnjak na kući.

Grad Gradačac. Vagtrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Šehitluci, koji je izbio na P/M/V.

 

Zeničko-dobojski  kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je četri intervencije na gašenju požara i to:

– u ulici R. Čajavec, gdje je gorio poslovni objekat picerija UNO,

– ulici V-Div Nop-a, gdje je gorio dimnjak,

– na željezničkoj stanici, gdje je gorio dimnjak,

– naselju Ponijeri, gdje je gorjela vikendica.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu  imali su 6 manjih intervencija i to tri intervencije na gašenju dimnjaka na stambenim objektima i tri na gašenju kontejnera sa otpadom.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 23:19 do 23:55 sati u  naselju Kavića sokak, gdje je gorio dimnjak.

 

Srednobosanski kanton

OpćinaTravnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Bijelo  Bučje, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen ali je  pričinjena veća materijalna šteta.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervencije na gašenju požara u Ulici Kralja Tvrtka I, gdje je gorio dimnjak na kući. Požar je ugašen.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području gradova Mostar i Gradačac timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 eksplozivna sredstva i streljivo 250 komad.

 

OSTALO

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Dio Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – Jedinica za urbano traganje i spašavanje (USAR tim),njih 17 koji su otišli dana 08.02.2023. godine, avionom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Tursku, trenutno se nalaze u Adani i čekaju dio tima koji je otišao kopnenim putem.

Dio jedinice koji je otišao kopnenim putem, njih 25, dana 07.02.2023.godine, trenutno se nalazi na putu ka Adani, što je cca 400km do grada. Po dolasku u Adanu sastat će se sa ostatkom tima koji je otišao avionom, te će nastaviti put od 223km do Gaziantepa, gdje će postaviti kamp i započeti sa aktivnostima na rašćišćavanju i pretraživanju ruševina sa opremom i sredstvima koju posjeduju, kao i pružanje pomoći stanovništvu ugroženog područja.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Potraga za nestalom muškom osobom na rijeci Neretvi, čiji je nestanak prijavljen 30.01.2022.godine, vršena je i prethodnog dana u periodu od 09:00 do 13:00 sati.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za regiju Livno i Mostar zbog niskih temperatura zraka koje mogu iznositi i do – 7°C, te Narandžasti nivo upozorenja za regije Sarajevo i Tuzla, zbog niskih temperatura zraka, koje mogu iznositi i do – 12°C.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR