Pripadnici USAR tima FUCZ sa potražnim psima i potrebnom opremom krenuli za Tursku kako bi pružili pomoć stanovništvu nakon razornog zemljotresa

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje – USAR tim, njih 42 podijeljenih u dva tima, sa medicinarima, potražnim psima i potrebnom opremom krenuli su za Tursku kako bi pomogli stanovništvu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju. Prvi dio ove jedinice, njih 25, sa medicinarima, dva potražna psa sa vodičima, vozilima i potrebnom opremom uputio se sinoć 07. februara, kopnenim putem dok je drugi dio tima, njih 17, sa ličnom opremom i dva potražna psa, danas, 08. februara,  u ranim jutarnjim satima, krenuo sa sarajevskog aerodroma za Tursku. Svi pripadnici ovog tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa a uključit će se u raščišćavanje ugroženih područja, potrage za nestalim u ruševinama te pomoći stanovništu u područjima pogođenim zemljotresom. Pripadnike FUCZ-a ispratio je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje – USAR tim, njih 42 podijeljenih u dva tima, sa medicinarima, potražnim psima i potrebnom opremom u poslijepodnevnim satima 7. februara i u ranim jutarnjim satima 08. februara krenuli su za Tursku kako bi pomogli stanovništvu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju.
Prvi dio ove jedinice, njih 25, sa medicinarima, dva potražna psa sa vodičima, vozilima i potrebnom opremom otišao je kopnenim putem za Tursku.
Drugi dio tima, njih 17, sa ličnom opremom i dva potražna psa otišli su sa sarajevskog aerodroma zračnim putem za Tursku.
Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traženje i spašavanje – USAR tim spašavanje u Republiku Tursku radi pružanja međunarodne pomoći Vladi Federacije BiH upućen je po Zaključku kojim je Vlada FBiH zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da hitno organizira upućivanje specijalističkih jedinica, odnosno spasilačkih timova koji su i prije toga bili u pripravnosti.
Svi pripadnici ovog tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa a uključit će se u raščišćavanje ugroženih područja, potrage za nestalim u ruševinama te pomoći civilnom stanovništu.

Također, i pripadnici Gorske službe spašavanja Federacije BiH (GSS FBiH), njih 20 krenulo je sinoć zajedno sa pripadnicima USAR tima FUCZ pomoći stanovništvu Turske, a još 50 pripadnika GSS FBiH sutra će se sa potrebnom opremom uputiti kopnenim putem u Tursku.
Pripadnike USAR tima FUCZ I GSS-a FBiH ispratio je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić te Ambasador Republike Turske u BiH koji je izrazio zahvalnost svim spasiocima i institucijama koji su u ovim teškim trenucima iskazali solidarnost i spremnost da pomognu turskom narodu.