Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 06./07.08.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice je imala intervenciju na gašenju požara divlje deponije otpada, na lokaciji Ljubače.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u fabrici za proizvodnju drvenih igračaka „Evlad“ gdje požar nastao na elektro instalacijama zahvaljujući brzom intervencijom vatrogasaca požar se nije proširio.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice je imala intervenciju na gašenju požara otpadnog materija u napuštenom objektu u ul. Ćire Truhelke, naselje Radakovo, te dežure na manifestacijama Summer fest na lokaciji Kamberovića polje, i na lokaciji u ul. Alije Izetbegovića

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko je imala intervenciju na gašenju požara stuba niskonaponske mreže u 14:33 sati, do čijeg zapaljenja je došlo usljed udara groma u naselju Ramadanovci. Na teren je izašao i dežurni JP“Elektroprivreda“ BiH, Podružnica Zenica radi poduzmanja daljnjih aktivnosti.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara dana 05.08.2023. godine, u vremenu od 03:15 do 06:00  u ulici Hrvoja Vukčića Hrvatinića, gdje je izbio požar u Kafe baru, požar lokaliziralo TVJ Jace, šteta se procjenjuje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 09:50 do 10:50 sati, gdje je gorjelo nisko rastinje u ul. kralja Tomislava, te
  • od 21:20 do 22:30 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u selu Gradac.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tehničku intervenciju, na izvlačenju osobe iz zaglavljenog lifta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 21:00 do 21:20 sati, obilazak gradske deponije smeća u Adi.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tehničku intervenciju od 21:45 do 22:45 sati, prijevoz vode za Bagrem.

 

OLUJNO NEVRIJEME

 

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. Dana 05.08.2023. godine, po dojavi građana uslijed olujnog nevremena u selu Veliko Tičevo, na stambenim i gospodarskim objektima načinjena je velika materijalna šteta, gdje su pokidani krovovi objekata i rušenja okolnog drveća. Uslijed jake kiše došlo je i do ulijevanja vode u objekte.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Od 20:06 sati, u prekidu je dio DV 20kV Klenovac.

 

OSTALO

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dana, 06.08.2023. godine, proslijdilo je Federalnoj upravi civilne zaštite, Zahtjev za pružanje međunarodne pomoći Republici Sloveniji,  dobijen putem Mehanizma unije za civilnu zaštitu (UCPM).

 

Federalna uprava civilne zaštite će u saradnji sa Federalnim štabom civilne zaštite i Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, dogovoriti mogući način i obim odgovora za traženu međunarodnu pomoć Republici Sloveniji.

 

U toku dana u Ministarstvu sigurnosti BiH održat će se sasatanak sa entiteskim uprava civilne zaštite, vezano za dogovor oko pružanja međunraodne pomoći Republici Sloveniji.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Dana 27.07. 2023. godine na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, Općinski načelnik općine Bosanski Petrovac donio je Odluku o prestanku stanja prirodne i druge nesreće (olujno nevrijeme-jak vjetar) na području općine Bosanski Petrovac.

 

Zapadnohercegovački kanton

GSS. Jučer su dva člana GSS-a Ljubuški bili u ispomoći kolegama HGSS-a Čitluk u akciji spašavanje ženske osobe (BiH) koja je povrijedila nogu s vrha brda Križevac.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za centralne, istočne i južne dijelove BiH zbog očekivanih pljuskova i grmljavine. Akomulirana količina padavina u pojedinim dijelovima 15-30 litara kiše po metru kvadratnom.

 

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 7; Sokolac 11; Livno, Srebrenica 12; Bihać, Bugojno, Ivan Sedlo 13; Banja Luka, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo 14; Doboj, Tuzla, Zenica, Zvornik 15; Bijeljina, Gradačac, Široki Brijeg 16; Mostar, Trebinje 18; Neum 19.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR