Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 03./04.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod…………………………………            584 (pripremno stanje), jučer 613,

Bosanski Šamac………………………………            440 (normalno stanje),  jučer 476,

Orašje…………………………………………..            665 (pripremno stanje), jučer 689.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.  Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara

od 17:40 do 19:00 sati na Sretnicama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika imala je dvije intervencije na gašenju dimnjaka na privatnim stambenim objektima u naselju Kiseljak. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle je pored dvije tehničke intervencije imala i jednu intervenciju na gašenju požara i to u lici F. Salihovića br. 79 gdje je na privatnom stambenom objektu gorio dimnjak. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka i dijela potkrovlja na privatnom stambenom objektu u naselju Prnjavor. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Tehničke intervencije

 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je dvije tehničke intervencije i to:

  • od 08:30 do 13:00 sati, na pilanju i uklanjanju stabla u dvorištu Franjevačke crkve u Trebižatu, te
  • od 15:00 do 16:30 sati, na pilanju i uklanjanju stabla koje je narušavalo sigurnost obiteljske kuće u Bivoljem Brdu.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su dvije manje tehničke intervencije ( saobraćajna nezgoda i otvaranje vrata u stanu).

 

OSTALO

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Posavski kanton

Federalna specijalizirana jedinica civlne zaštite za spašavanje na vodi, u saradnji sa spasilačkim  timom  AFAD-a iz Republike Turske, nastavila je pretragu rijeke Save u cilju pronalaska tijela nestalih osoba – utopljenika.

Pretraga je rađena na dvije lokacije i to:

  • dionica Donji Svilaj – Kadar i natrag (ukupno oko 22 kilometra). Rađeno je pretraživanje sa jednim motornim čamcem s posadama,1 pripadnik jedinice za spašavanje na vodi FUCZ, te jedan pripadnik AFAD-a, te
  • dionica Donji Svilaj – Šamac, jedan pripadnik RUCZ RS, te jedan pripadnik AFAD-a.

Vrijeme u toku pretrage bilo je hladno i vjetrovito.

Potraga je protekla uredno, ali nisu pronađeni tragovi koji bi upućivali na pronalazak nestalih osoba – utopljenika.

 

Aktivnosti na terenu provode se u koordinaciji sa uposlenicima Ministarstva sigurnosti BiH, AFAD-a, Granične policije BiH, Općinske službe CZ Odžak, PU Odžak, Crvenog krsta/križa Posavskog kantona i FUCZ.

 

Nakon održanog sastanka predstavnika svih službi uključenih u potragu, dogovoren je prekid potrage za 5.2.2023. od strane AFAD-a, FUCZ-a, RUCZ-a, koji su bili aktivni učesnici potrage, s tim da se potraga prebacuje na graničnu policiju BiH, graničnu policiju RH, PU Odžak, Općinsku službu civilne zaštite Odžak, te Kantonalnu upravu civilne zaštite Posavskog kantona, koji će redovnim aktivnostima obilaziti područje gdje su i dosad aktivno traženi utopljenici, a informacije će biti prikupljane i od lokalne zajednice i ribara.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Od 09:00 do 16:00 sati nastavljena je potraga za nestalom osobom na rijeci Neretvi.

 

Zapadnohercegovački kanton

GSS-Grude. Jučer od 07:00 do 17:30 sati tri člana GSS-a Grude, radili su  na osiguranju skijališta na Blidinju.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti nivo upozorenja za cijelo područje Bosne i Hercegovine zbog udara vjetra između 50 i 70 km/h.

 

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -6; Livno, Prijedor i Sokolac 0; Bihać, Ivan Sedlo, Sanski Most i Široki Brijeg 1; Sarajevo i Srebrenica 2; Tuzla i Zenica 3; Banja Luka i Mostar 4; Doboj, Gradačac i Trebinje 5; Neum 9°C.

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 139; Čemerno 39; Han Pijesak 38; Ivan Sedlo 27; Sokolac 21; Gacko 5; Bihać 2; Mrkonjić Grad 3.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR