Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 02./03.10.2023. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

 

Zapadnohercegovački kanton

Jučer, u 10:29 sati, osjetio se potres na području Zapadnohercegovačkog kantona, jačine 4,6 stupnjeva po Richteru, s epicentrom u mjestu Drinovci (Grude). Osim uznemirenosti stanovništva, materijalne štete su nastale na zidovima i krovovima kuća u mjestu Grudsko Vrilo, gdje je u dvorište jedne kuće, s okolnog brda, pala ogromna stijena koja nije nikoga ozlijedila. Na teren su izišli pripadnici civilne zaštite, vatrogasna jedinica iz Gruda i predstavnici civilnih vlasti općine Grude i djelatnici MUP-a.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kalduša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju bala sijena od 13:57 do 14:35 sati.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Vatrogasci vatrogasnog društva D.Vakuf imali su intervenciju  na gašenju požara u naselju Rajhmani, na magistralnom putu Donji Vakuf – Jajce, gdje je došlo do zapaljenja kamiona. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 07:37 do 08:10 sati, u Rodoču, gdje je gorio automobil, te

– od 12:47 do 13:25 sati, u ul. fra Ambre Miletića, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 19:40 do 20:05 sati, u Tasovčićima, gdje je gorio otpad u napuštenoj kući.

Općina Konjic. Vatrogasna jednica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 14:05 do 14:30 sati, u ul. 4. Muslimanske brigade, gdje je gorjelo sijeno.

Općina Čitluk. Vatrogasna jednica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 20:15 do 23:10 sati, u Međugorju, u pansionu „Pop“.

Općina Neum. Vatrogasna jednica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 09:15 do 10:00 sati, kod sela Grdac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sedam manjih intervencija i to: jednu na gašenju zapaljenog niskog rastinja, pet na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, te jedno obezbjeđenje sportskog događaja.

 

 

Tehničke intervencije

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju od 11:00 do 13:00 sati, u Grudskom Vrilu, na raščišćavanju prostora oko kuće nakon zemljotresa.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju od 14:10 do 15:00 sati, u Gabela Polju, gdje su vršili uklanjanje stabla ispred porodične kuće.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Prijava klizišta u naselju Malta u ulici Lukavička, izlazila komisija i inspekcija, oštećena saobraćajnica, vodovodna mreža, jedan stambeni objekat ugrožen.

 

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR