Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 01.07./02.07.2023. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

 Zapadnohercegovački kanton

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu registrovali su zemljotres jučer u 10:45 sati, na području Širokog Brijega. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 3.2 stepena po Richteru, a intezitet u epicentru bio je IV stepena Merkalijeve skale.

Kantonalni operativni centar Zapadnohercegovačkog kantona nije zaprimio zvanične obavjesti niti dojave građana o materijalnoj šteti ili drugim posljedicama koje bi mogao izazvati ovaj potres.

POPLAVE

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Neum. Dana 01.07.2023. godine, u prijepodnevnim satima na području općine Neum zahvatile su obilnije kišne padavine koje su uzrokovale plavljenje podrumskih i prizemnih prostorija. Vatrogasna jedinica općine Neum je intervenisala na ispumpavanju vode iz jednog podruma, tri obiteljska  i četiri ugostiteljska objekta. Oko 12:15 sati, po usmenoj informaciji šefa civilne zaštite općine Neum M. Tapalovića, stanje je normalizovano a posljedice plavljenja sanirane.

POŽARI

 Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju  na gašenju požara od 10:05 do 10:30 sati, u ulici 511. slavne brigade, gdje je gorio stan. Pričinjena je veća materijalna šteta.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 17:56 do 18:40 sati, u ulici Bulevar 7 Korpusa, gdje je gorjela kuća. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su pet manjih intervencija i to: jedna na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jedna tehnička intervencija na otvaranju  zaglavljenih vrata i tri obezbjeđenja (tankiranje goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i obezbjeđenje vatrometa).

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara

od 21:30 do 21:55 sati, na lokaciji Čeljevo, gdje je gorio automobil.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjic imala je intervenciju na gašenju požara

od 22:30 do 23:20 sati, u naselju Orahovica, gdje je gorio otpad.

 Tehničke intervencije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je tehničke intervencije i to:

– od  08:30 do 09:00 sati, pomoć nepokretnoj osobi u Kampu Tasovčići,

– od 09:25 do 11:30 sati, ispumpavanje vode iz dvorišta zgrade u ul.Trg Svetog Franje,

– od 10:45 do 11:35 sati, ispumpavanje vode na Sportskom centru,

– od 16:30 do 20:00 sati, osiguranje na vodi i kopnu, 18. Pustolovne utrke Čapljina 2023, te

– od 21:00 do 21:25 sati, obilazak odlagališta u Adi.

OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, zbog grmljavine.

  

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR