Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 30.06./01.07.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 17:45 do 18:45 sati u mjestu Gečeti, gdje je gorjelo prizemlje porodične kuće. Pričinjena je veća mateijalna šteta.

 

Tuzlanski kanton

  • Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: na elektro instalacijama na stambenom objektu u naselju Paligorići, te na zapaljenom autu u ul. Zmaja od Bosne.
  • Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je manju intervenciju u firmi „Malagić“ na saniranju dima iz silosa za piljevinu.
  • Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u blizini deponije Višnjik.
  • Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara pomoćnog objekta u naselju Babići, te intervenciju gdje je vršila asistenciju nakon suicida na lokalitetu Seljanice.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su dvije manje intervencije: jednu nagašenju požara niskog rastinja, te jednu na gašenju požara otpadnog materijala.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri tehničke intervencije i to: dvije na uklanjanju zmija u mjestima: Podhum i na Bulevaru, te intervenciju na otvaranju vrata stana u Zaliku.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je tehničku intervenciju od 21:10 do 21:30 sati, na obilasku gradske deponije otpada u Adi.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je tehničku intervenciju od 11.50 do 13.10 sati  u mjestu Jare, na poziv mještanina da se u kući nalazi zmija, koju nakon detaljnog pregleda nisu pronašli.

 

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za cijelu Bosnu i Hercegovinu, zbog lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, u vremenu od 07:00 do 19:00 sati.

 

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 10 stupnjeva, Ivan Sedlo 14, Sokolac 15; Livno, Široki Brijeg i Srebrenica 16, Sarajevo i Tuzla 17, Doboj i Neum 18, Prijedor, Sanski Most i Zenica 19, Banja Luka, Bijeljina i Trebinje 20, Mostar 21, Bihać 22 stupnja.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR