Sažetak redovnog izvještaj o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.05.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 01.05.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, prijavljeno je 1.544 uzorka, od kojih je 249 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovano je 14 novozaraženih osoba sa  COVID-19. Na prisustvo Koronavirusa pozitivno je 510 osoba. U samoizolaciji se nalazi 1.050 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona od Koronavirusa, testirano 5.170 osoba, od kojih su 1.633 osoba pozitivno (1.379 osoba je izliječeno, 91 osoba je umrla), a aktivno je 163 osobe.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jednica grada Živinice imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u 14:22 sati, u MZ Zelenika, gdje je gorjelo rastinje na površini od oko 10 duluma,

– u 19:55 sati, u MZ Donja Višća, gdje je gorio pomoćni objekat (krov objekta i ogrijevno drvo).

Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Sapna. Dana 01.05.2021.g. u 22:30 sati prijavljen je požar na lokalitetu Rožanj, gdje gori trava i nisko rastinje. Pomenuti lokalitet se nalazi unutar površine koja je sumnjiva na postojanje mina pa ga nije moguće gasiti. Požar je pod nadzorom policijskih službenika PS Sapna i Službe civilne zaštite općine Sapna.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jednica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 15:35 do 16:30 sati u mjestu Krivaja, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine B. Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 22:50 do 24:00 sati u mjestu Vranjska, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– na Liscu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– u naselju Donja Vraca, gdje je gorjela štala.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Hajderovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Braće Porobića, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Svi požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija na gašenju požara i to: jednu na gašenju zapaljenog podruma, dvije na gašenju smeća, jednu na gašenju napuštenog objekta i jednu na gašenju niskog rastinja.

 

BIHAMK

 

Povodom Međunarodnog praznika rada i vjerskog praznika pravoslavnog Vaskrsa, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području BiH do 03.05. do 24 sata.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Federacije BiH zbog očekivanih povremenih jakih udara vjetra južnog smjera brzine 40-50 km/h.

                

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR