Sastanak Upravnog odbora IPA CP II

U organizaciji IPA II projekta Evropske unije, u periodu od 10-12.12.2014.godine u Budvi, Crna Gora održan je sastanak Upravnog odbora IPA CP II i IPA MNE QUAKE 2014 „naučene lekcije“.

Sastanku upravnog odbora su pored predstavnika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, THW Njemačke, učestvovali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i civilnih zaštita Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.

{loadposition 19122014-1}

U okviru vježbe IPA MNE QUAKE 2014 sa scenarijem spašavanja unesrećenih iz zemljotresa, a koja se održala od 20-24.10.2014.godine u Crnoj Gori, organizatori vježbe i predstavnici Konzorcija su predstavili „naučene lekcije“, dok su svi učesnici navedene vježbe imali izlaganje i predstavili svoje pozitivne i ukoliko ih je bilo negativne aspekte vježbe.

Generalno, sama vježba je ocijenjena kao odlična, dok će konačni dokument vezan za organizaciju, izvođenje i „naučene lekcije“ biti dostavljen do kraja godine svim učesnicima.

Drugi dio sastanka Upravnog odbora IPA CP II, odnosio se na nekoliko komponenti:

Komponenta 1 – „Podizanje kapaciteta kroz treninge i razmjene eksperata“ u okviru kojih su predstavljeni planovi treninga i razmjene eksperata u 2015.godini.

Komponenta 2 – „Podizanje kapaciteta kroz vježbe“, u okviru kojeg je predstavljen plan odvijanja vježbe koja će se održati od 15-19.06.2015.godine u Skoplju, Republika Makedonija sa scenarijem izgradnje kampa i prihvata lica sa područja pogođenih zemljotresom.

Komponenta 3 – „Podizanje kapaciteta kroz komandno-štabne vježbe zemalja domaćina i radionice“ u okviru kojih su predstavljeni planovi održavanja istih u 2015 godini. Na ovaj način, Federalna uprava civilne zaštite nastavlja provoditi program proširenja funkcionalne namjene timova za djelovanje u kriznim situacijama, kroz planirane obuke, treninge, radionice, razmjene eksperata i vježbe u narednom periodu.